Sy­dän-Sa­ta­kun­ta ja Koil­lis­sa­no­mat ovat Vuoden pai­kal­lis­me­diat – Sii­ka­jo­ki­laak­sol­le kun­nia­mai­nin­ta

-

Uutismedian liitto palkitsi torstaina maan parhaat paikallislehdet. Kaleva Median lehdet kahmivat kisassa menestystä, sillä vähintään kaksi kertaa viikossa ilmestyvien sarjassa tuli kaksoisvoitto, kun Koillissanomat oli ykkönen ja Raahen Seutu toinen.

Yksipäiväisten kisassa Rantalakeus sijoittui toiseksi ja voitto matkasi Satakuntaan, kun Sydän-Satakunta valittiin maan parhaaksi. Samassa sarjassa Siikajokilaakso sai kunniamaininnan, mutta ei noussut kärkikolmikkoon.

– Vähän niin kuin olisi saanut neljä oikein lotossa. Hieman lämmittää, mutta parannettavaa jäi paljon, kommentoi Siikajokilaakson päätoimittaja Juha Honkala.

Kunniamaininnan perusteet kuuluivat seuraavasti: "Siikajokilaaksolla on miellyttävä ulkoasu. Kilpailunumeron kanskuva houkuttelee lukemaan. Lehdessä mukvasti konstruktiivista journalismia ja tulevaisuusnäkökulmaa. Kiitämme lehteä myös hyvästä rakentesta", raati perustelee.

Kerran viikossa ilmestyvien paikallislehtien paras on Sydän-Satakunta, joka tarjoaa monipuolista journalismia. Lehdessä on muisteluja vanhasta mutta myös uutisia ja modernia menoa, ja verkko päivittyy rivakasti. Arviointiraati arvostaa lehden tapaa ottaa rakentavasti kantaa keskustelua herättäviin aiheisiin. Erityiskehut Sydän-Satakunta saa monimuotoisuusteeman taitavasta käsittelystä.

Sarjan toisen palkinnon sai väkevästi lukijoidensa kanssa vuorovaikutuksessa oleva Rantalakeus, jossa mielipiteille on tilaa, ja äänensävy kutsuu keskustelemaan aiheista yhdessä. Kolmanneksi sijoittui sydämellisen tuttavallisella sävyllään vaikutuksen tekevä, raikas ja hyvin harkittu lukupaketti Jurvan Sanomat. Viiden parhaan joukkoon sijoittuivat lisäksi Perhonjokilaakso ja Tyrvään Sanomat.

Vähintään kaksi kertaa viikossa ilmestyvistä paikallislehdistä parhaana palkittiin lämminhenkinen Koillissanomat, joka tarjoaa kattavasti lukemista sekä paikallisille että alueella matkaileville lukijoille. Etusivu on kutsuva, sisäsivut ovat selkeitä, ja pääjuttu erottuu. Toimitus myös kannustaa lukijoita osallistumaan lehden tekoon. Verkossa Koillissanomat on sisällökäs ja monipuolinen.

Sarjassa toiseksi sijoittui napakasti kantaa oman alueensa tapahtumiin ottava ja lukijalle ansiokkaasti journalismin tehtävää yhteiskunnassa avaava Raahen Seutu. Kolmannen palkinnon sai vahvasti paikallinen ja visuaalisesti tasokas Västra Nyland, jossa on tilaa myös moniäänisyydelle. Viiden parhaan joukkoon sijoittuivat lisäksi Itä-Häme ja Syd-Österbotten.

Paikallismediakilpailun tuomaroivat Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin opiskelijat ohjaajinaan Reetta Nousiainen ja Sari T. Tiiro sekä päätoimittajat Jenny Halvari ja Jaana Selander.