Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

NÄKÖISLEHTI: Lue tästä tuhti KesäSiika maksutta

MAINOS: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tar­ken­nus hau­ta­ki­vien pois­ta­mi­seen – hau­dan­hoi­to­so­pi­muk­set eivät liity lain­kaan kivien pois­ta­mi­seen, poisto aina omais­ten asia

Siikajokilaakso
Omaiset voivat poistaa hautakiven, kun vaihtavat sen uuteen tai luovuttavat hautapaikan seurakunnalle. Seurakunta poistaa kiviä äärimmäisen harvoin. Arkistokuva
Omaiset voivat poistaa hautakiven, kun vaihtavat sen uuteen tai luovuttavat hautapaikan seurakunnalle. Seurakunta poistaa kiviä äärimmäisen harvoin. Arkistokuva

Revonlahdelta löytyneestä hautakivesta kertoneessa uutisessa mainittiin, että hautakivi poistetaan, kun haudanhoitosopimus päättyy. Näin ei ole.

Raahen seurakunnasta tarkennetaan, ettei haudanhoitosopimuksella ole mitään tekemistä hautakiven poistamisen kanssa. Sopimus koskee vain haudalle istutettavien kukkien ja paikan siisteyden hoitoa. Sopimuksen voi tehdä 1-10 vuodeksi.

Hautamuistomerkki voidaan poistaa, jos omaiset vaihtavat muistomerkin uuteen tai luovuttavat hautapaikan takaisin seurakunnalle. Tällöinkin on omaisten asia poistaa kivi haudalta.

Seurakunta voi lunastaa hautapaikan itselleen, jos sitä ei ole hoidettu yli 50 vuoteen. Silloinkin seurakunnan täytyy kuuluttaa asiasta julkisesti vuosi ennen kiven poistoa.

Raahen seurakunnan talousjohtaja Heikki Ilkon mukaan viimeksi julkinen kuulutus hautapaikan lunastamisesta on tehty Raahen Haaralan hautausmaalla 1969.

– Raahen seurakunnassa hautapaikka säilyy omaisilla aina 50 vuotta eteenpäin viimeisestä hautauksesta, eikä seurakunnassa ole sen jälkeenkään otettu hautapaikkoja uudelleen käyttöön ilman julkista kuulutusta, Ilkko tähdentää.