-

"Tästä kaikki alkoi" – Pirkko Svens­kil­lä on ko­me­ros­saan kaik­kiaan 14 kan­sal­lis­pu­kua

Pikkuinen Pirkko puettiin Siikajokilaakson pukuun jo parivuotiaana, ja tytön kasvaessa äiti teki aina uuden puvun. Kansallispuku päällä varttuneena hän arvostaa asua ja on kerännyt itselleen melkoisen pukukokoelman.

Pikkuinen Pirkko puettiin Siikajokilaakson pukuun jo parivuotiaana, ja tytön kasvaessa äiti teki aina uuden puvun. Kansallispuku päällä varttuneena hän arvostaa asua ja on kerännyt itselleen melkoisen pukukokoelman.

Siikajoki/Tuomioja

Tästä kaikki lähti, sanoo Pirkko Svensk ja näyttää parivuotiaan tytön kansallispukua.

Sievä Siikajokilaakson puku nauhoineen, essuineen kaikkineen. Sen Pirkko sai tätinsä ansiosta; tämä oli ollut mukana puvun suunnittelulautakunnassa ja hän toi siskolleen, Pirkon äidille, pukukangasta. Siitä äiti ompeli pienelle tytölleen tämän ensimmäisen kansallispuvun.

Vaikka kansallispuvulla on kätevä tapa kasvaa käyttäjänsä mukana, kävi pikkulapsen asu lopulta auttamatta pieneksi. Mutta ei hätää, äiti teki uusia sitä mukaa kun tyttö kasvoi.

Valokuvassa noin kuusivuotias Pirkko, ja yllä tietysti Siikajokilaakson puku. Valokuvaaja oli tullut kuvaamaan äitiä ja saman tien otettiin tyttärestäkin pukukuva. Pukuja muokataan käyttäjän mukaan. Tätä miesten puvun liiviä vähän väljennettiinTuomiojan seurantalon avajaisjuhlia varten. Pirkko Svensk näyttää saumaan lisättyä kaistaletta. Äidin puku on yli 80 vuotta vanha ja paljon käytetty, mutta edelleen ehjä. Äidillä oli Kuortaneen puku. Siikajokilaakson pukuun kuuluu myös kirjailtu myssy. Siikajokilaakson pukuun kuuluvia koristeita. Avainten keskellä puseron koru. Pirkko Svenskillä on tallessa vielä siskon kansallispukuinen nukkekin. Oman nukkensa hän leikki lapsena loppuun.
Valokuvassa noin kuusivuotias Pirkko, ja yllä tietysti Siikajokilaakson puku. Valokuvaaja oli tullut kuvaamaan äitiä ja saman tien otettiin tyttärestäkin pukukuva.
Valokuvassa noin kuusivuotias Pirkko, ja yllä tietysti Siikajokilaakson puku. Valokuvaaja oli tullut kuvaamaan äitiä ja saman tien otettiin tyttärestäkin pukukuva.
Kuva: Kirsi Junttila

– Aina piti elää kansallispuku päällä. Käytin sitä kaikissa juhlissa, juhannuksena ja tavallisina sunnuntaipäivinä. Äiti pääsi vähemmällä, kun ei tarvinnut hankkia kesämekkoa koulun päättäjäisiin, Pirkko kertoo.

Aikuiselle naiselle suunnitellun Siikajokilaakson puvun Pirkko sai, kun täytti 18 vuotta. Äiti teki, ja jätti runsaasti saumoihin päästövaraa.

– Ajattelin silloin, että mitä tuota. Mutta on ollut tarpeen, hän nauraa saumanvaroille.

Nuorta naista alkoi kyllästyttää saman asun käyttäminen kaikissa riennoissa ja juhlissa. Kapinahenki iski, ja hän päätti hankkia muunkinlaisia mekkoja menojaan varten. Kansallispuvun vaihtuminen tavalliseen kolttuun huomattiin kaveripiirissä.

– Tuttu sanoi, että ei meinannut tuntea minua, kun ei ollut kansallispukua päällä, Pirkko muistelee.

Pirkko Svensk sai ensimmäinen kansallispukunsa jo aivan pikkutyttönä. Se on edelleen kuin uusi.
Pirkko Svensk sai ensimmäinen kansallispukunsa jo aivan pikkutyttönä. Se on edelleen kuin uusi.
Kuva: Kirsi Junttila

Kansallispuvussa kasvanut ei ole päässyt asusta eroon. Päin vastoin, Pirkko on vuosien mittaan hankkinut itselleen melkoisen kokoelman eri paikkakuntien nimikkopukuja.

– Kansallispuvut viehättävät, kun olen niitä tottunut käyttämään, hän toteaa.

Komerossa on 13 naisten ja tyttöjen pukua, joista kahdeksan Siikajokilaakson, kaksi Munsalan, yksi Keski-Suomen, yksi Kaukolan ja yksi Kuortaneen puku. Joukossa vielä yksi pikkuserkulta ostettu Hämeen miesten puku. Kuortaneen puku on äidin peruja, ja sillä on ikää jo yli 80 vuotta.

– Kankaassa ei näy käytön jälkiä. Se on laadukasta, sillä pukua on kyllä pidetty. Puserokin on alkuperäinen ja ehjä, Pirkko esittelee.

Kokoelmaansa Pirkko Svensk on hankkinut pukuja kirpputoreilta ja ostanut yksityisiltä, kun niitä on hänelle tarjottu. Kansallispukujen arvostuksesta takavuosina kertoo jotain se, että kokoelman kallein, Kaukolan puku, maksoi kirpputorilla peräti 15 euroa.

– Muistan, että tädillä oli Kaukolan puku. Lapsena ihailin sen liivin pampuloita, hän kertoo.

Hankinnat Pirkko aloittaa yleensä pienimmästä osasta. Kun hän huomaa vaikka kirpparilla johonkin pukuun kuuluvia koruja, hän ostaa ne. Sitten vasta alkaa isompien osien metsästys. Viimeisimpiä löytyöjä on Etelä-Pohjanmaan naisten puvun koru, joka nyt kaipaa pientä täydennystä.

Kokonaisuuksien lisäksi Pirkko hankkii varaosia, kuten liivejä, puseroita ja essuja. Esimerkiksi Siikajokilaakson pukuun kuuluvia emännän avaimia hänellä on tallessa useita.

– Miesten pukujakin voisi hankkia, hän pohtii.

Kaukolan puvun liivissä on koristeena pampuloita, joita pikku-Pirkko kovasti ihaili.
Kaukolan puvun liivissä on koristeena pampuloita, joita pikku-Pirkko kovasti ihaili.
Kuva: Kirsi Junttila

Arvokkaita pukuja Pirkko ei ole hankkinut vain omaksi ilokseen, vaan hän lainaa niitä. Viimeksi lähes kaikki puvut olivat käytössä marraskuussa Tuomiojan nuorisoseuran uuden toimitalon avajaisissa, käyttäjän mukaan muokattuna.

Lainaamisen tekee käteväksi se, että pukua voi muokata käyttäjän mukaan. Saumanvarojen ansiosta aikuisen naisen S-kokoinen puku kasvaa jopa XXL-mittoihin.

Kansallispukujen kultakautta olivat 1950-1960-luvut. Arvostus alkoi laskea 1970-luvulla ja kävi melko lailla pohjamudissa. Ne ovat vähitellen nousseet uuteen arvoonsa, ja niitä käytetään nykyisin monin eri tavoin. Hametta tai liiviä voi käyttää arkisempienkin vaatteitten kanssa, esimerkkejä löytyy Tuunaa mun perinne -verkkosivuilta.

– Pääasia että pukuja käytetään, Pirkko kannustaa.

fakta

Kansallispuvut

Nykykäyttöön koottuja uusintoja kansan perinteisistä ja yksilöllisistä juhla-asuista, joita käytettiin 1700–1800-luvuilla.

Ensimmäiset kansallispuvut koottiin Suomessa kansallisromantiikan aikana 1800-luvun lopulla. Puvun ensiesiintyminen 5.8.1885, jolloin kansallispukuihin pukeutuneet naiset ottivat vastaan Venäjän keisariparin.

Suomessa on yli 400 kansallispukumallia.

Kansallispuku oli helsinkiläissivistyneistön harrastus 1800–1900-lukujen vaihteessa.

Käyttö lisääntyi 1950-luvulla, kun seura- ja järjestötoiminta vilkastuivat sotien jälkeen.

Kiinnostus väheni 1960-luvulla, mutta virisi jälleen hitaasti 1970-luvulla.

Nykyisin kansallispuvun osia käytetään myös erikseen muiden vaatteiden kanssa.

Lähde: Suomen käsityön museo