Tunnustusta aktiivisille kyläläisille: Re­von­lah­ti on maa­kun­nan vuoden kylä

Mainos: Syksyn supertarjouksena Siikajokilaakso Digi 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Tilaajille

Tem­mes­jo­ki palasi osin en­ti­seen uo­maan­sa Met­sä­hal­li­tuk­sen suur­hank­kees­sa, ja joen ki­vi­kyn­nys­ten ja lampien pitäisi tasata veden vir­taa­maa – kun­nos­tuk­ses­ta Ve­ne­ne­va-Pel­son suo­je­lu­alueel­la Sii­ka­lat­val­la noin kolme ki­lo­met­riä. Katso video ennen ja nyt

Kaksi vuotta kestäneessä urakassa joki palautettiin osin entiseen uomaansa. Kalojen elinolojen lisäksi myös joen virkistyskäytön pitäisi kohentua.

Liminka. Tyrnävä

Metsähallitus on ennallistanut Temmesjoella ja sen valuma-alueella noin viisi kilometriä jokiuomaa kahdessa kohteessa: Loukkuneva-Isonevan suojelualueella Limingassa noin kaksi kilometriä sekä Veneneva-Pelson suojelualueella Siikalatvalla noin kolme kilometriä.

Kaksi vuotta kestäneiden töiden jälkeen jokiuoma on palautettu lähelle alkuperäistä rakennettaan. Ennallistamistöiden odotetaan parantavan joen kuntoa niin, että vettä olisi uomassa kuivanakin aikana ja sekä kalojen että vesieliöiden elinolosuhteet paranisivat. Myös joen virkistyskäytön ja kasteluveden saannin pitäisi kohentua.

Kapeaa ja mutkittelevaa Temmesjokea oikaistiin ja ruopattiin 70-luvulla tulvasuojelun takia. Joen kunnostamista ovat toivoneet erityisesti jokivarren asukkaat.

Suunnittelija Jukka Kaiponen Metsähallituksen luontopalveluista kertoo, että työt alkoivat talvella 2021, mutta lämpimän kevään vuoksi ne jouduttiin lopettamaan aiottua aikaisemmin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.