Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tra­fi­com va­roit­taa hait­ta­oh­jel­maa And­roid-lait­teil­le le­vit­tä­vis­tä hui­jaus­vies­teis­tä – seuraa näitä oh­jei­ta, jos olet epä­huo­mios­sa avannut linkin: Vas­taa­jaa­si on lä­he­tet­ty uusi viesti

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom varoittaa huijausviesteistä, jotka levittävät haittaohjelmaa Android-laitteille.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom varoittaa huijausviesteistä, jotka levittävät haittaohjelmaa Android-laitteille.
Kuva: Annika Ollanketo

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom varoittaa haittaohjelmia levittävistä huijaustekstiviesteistä, joita suomalaiset ovat saaneet viime viikkojen aikana puhelimiinsa. Viestin linkkiä ei tule missään nimessä avata tai linkin sisältämää tiedostoa ladata.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskus julkaisi jo 4. kesäkuuta kuluvana kesänä vakavan varoituksen tekstiviestien kautta leviävästä FluBot-haittaohjelmasta. Android-laitteisiin suunnattua haittaohjelmaa levitettiin kesäkuun alkupuolella erittäin aggressiivisesti, sitten ilmoitusmäärät vähenivät kuun loppupuolella, mutta ovat lähteneet jälleen kasvuun.

Viraston mukaan tietoturvailmoituksia on tullut eniten yksityishenkilöiltä, mutta niistä ei selviä suoraan, koskeeko ilmoitus henkilökohtaista vai työsuhdepuhelinta.

Huijausviestit ovat tekstiviestejä, joissa väitetään vastaanottajalle saapuneesta vastaajaviestistä. Viestin linkkiä ei tule avata, sillä se voi johtaa haittaohjelmaan, tietojenkalasteluun tai tilausansoihin.

Haittaohjelmien tavoitteena on myös lähettää laitteesta haittaohjelmaa edelleen levittäviä tekstiviestejä, ne voivat myös varastaa salasanoja ja muita laitteella olevia tietoja.

Traficom muistuttaa, ettei se suosittele lataamaan sovelluksia erillisten linkkien kautta, vaan aina erikseen virallisten sovelluskauppojen kautta.

Fakta

Traficomin ohjeet FluBot-haittaohjelman epähuomiossa asentaneelle

Palauta laite tehdasasetuksille.

Palauta varmuuskopio, joka on luotu ennen kuin haittaohjelma asennettiin.

Jos olet käyttänyt pankkisovellusta tai käsitellyt luottokorttitietoja saastuneella laitteella, tulee ottaa yhteyttä pankkiisi. Rahallisista menetyksistä on tehtävä rikosilmoitus.

Vaihda salasanat palveluihin, joita olet käyttänyt laitteellasi. Haittaohjelma on saattanut varastaa salasanan, jos käyttäjä on kirjautunut palveluihin haittaohjelman asentamisen jälkeen.

Ota yhteyttä operaattoriin, sillä liittymästä on voinut lähteä maksullisia viestejä. Tällä hetkellä liikkeellä olevat Android-haittaohjelmat levittävät itseään eteenpäin saastuneista laitteista lähettämällä tekstiviestejä.

Lähde: Traficom