Mainos: Tutustu Sii­ka­jo­ki­laak­so Digiin 2 kk 6,75 euroa. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Uljua täyttää pian 50 vuotta

Matti Myllykoski kysyy, olisiko aika kirjoittaa kirja Uljuan historiasta? Kuva arkistokuva
Matti Myllykoski kysyy, olisiko aika kirjoittaa kirja Uljuan historiasta? Kuva arkistokuva
Kuva: Elina Nuolioja

Miten tehdään tekojärvi?

Siikajoki virtaa Itämäen suunnasta. Ylempänä siihen on laskenut vetensä jo monta pientä jokea, puroa ja Neittävänjoki lähellä Kestilän kirkonkylää. Pihkalanrannalla joki on aika kapea Lämpsänkoskessa. ¨

Olisiko siinä padon paikka? Ja padon yläpuolelta voisi kaivaa kanavan Lievoperälle, jossa virtaa Uljuanoja kohden Lamujokea Jylhänrannalla.

Jotta järviallas voisi syntyä, niin alavaan Vornan osaan pitäisi rakentaa patopengertä ja samoin Uljuanojan kahta puolen lähellä Lamujokea Jylhänrannalla.

Olisiko siinä oivallinen tekojärven paikka, Uljuanojan laaksossa? Näin voitaisiin vähentää ja estää Siikajoen tulvia Mankilan kylällä.

Tällaiset ajatukset johtivat Uljuan tekojärven suunnitteluun.

Aluetta vaadittiin ja päätökseksi tuli, että järvi tehdään. Tulevan järven eli altaan yläpinta on 79 metriä merenpinnan yläpuolella. Patopenkereet suunniteltiin. Työt aloitettiin.

Järvi tuli kun vesi virtasi täyttökanavaa pitkin tähän padottuun Uljuanojan laaksoon. Tuo jokakeväinen veden nousu täyttää Uljuan tekojärvialtaan, ja vettä lasketaan voimalan ja alakanavan kautta Lamujokeen, joka laskee muutaman kilometrin päässä Siikajoen voimaan.

Uljuan tekojärvi on näin säätövarasto ja ennen kevättulvaa tämäkin allas on lähes tyhjä, mutta kaloille ja järven muillekin vesieläimille jätetään kuitenkin tarvittavasti vettä.

Kävikö kaikki näin helposti?

Alueella oli asuttuja taloja, peltoja, metsiä, suota ja tietysti valtatie, nelostie.

Talot ja maat piti lunastaa, asukkaat muuttivat pois ja rakennuksia purettiin. Metsien puustoa hakattiin ja samanaikaisesti jo patopenkereitä rakennettiin. Alueen halkaiseva valtatie linjattiin uudelleen ja rakennettiin uutena ja uljaana välille Pulkkila-Sipola.

Täyttökanava kaivettiin jopa osin imuruoppausta käyttäen, samoin altaan alakanava kaivettiin. Revon Sähkö teki voimalan.

Oli työtä, oli työntekijöitä, oli väkeä ja vilskettä alueella.

Tuosta ajasta on jo 50 vuotta. Tekojärvi täytettiin ensikerran vuonna 1970. Mitä muistamme? Mitä tunsitte ja koitte, te ihmiset, jotka lähditte Uljuan alueelta?

Olisiko aiheesta tarpeellista tehdä jopa kirja? Etsikää valokuvia, kirjoittakaa kuvatekstit, kirjoittakaa muistelmia. Tämä kirja olisi muistelu asutuksesta, ihmisistä tällä alueella.

Kirjaan voisi laittaa kartan ja nimetä talot, valokuvia kuvateksteineen ja muistelukirjoituksia. Lehtileikkeitä on kertynyt vuosien varrella, niitä voisi laittaa ja tietysti jonkin verran asiatekstiä Uljuan tekojärvestä.

Miten lähdettäisiin viemään tätä asiaa eteenpäin? Asiatekstiä löytyy, valokuvia teillä varmaankin on ja lehtileikkeitä. Uljuan tekojärvi – tekoallas on pian 50 vuotta vanha, ja siksi kannattaisi pitää juhla viimeistään keväällä 2020 tai jopa aiemmin!

Matti Myllykoski

Vorna