Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ul­jual­la val­vo­taan jälleen – Juha Sy­vä­ri­nen: kun­nioi­tus myös kalalle

Juha Syvärinen ryhtyi Uljuan altaan kalastuksenvalvojaksi kesäkuun alusta. Myös vene kulkee matkassa valvontakierroksilla.
Juha Syvärinen ryhtyi Uljuan altaan kalastuksenvalvojaksi kesäkuun alusta. Myös vene kulkee matkassa valvontakierroksilla.
Kuva: Mirko Kovalainen

Uljuan altaan vesistä kaloja narraavat saattavat tänä kesänä törmätä pitkästä aikaa kalastuksenvalvojaan. Uljuan kalastusyhdistyksen puheenjohtaja Jarkko Varpaisen mukaan altaalla ei ole ollut valvontaa vuosiin. Oulussa asuva Juha Syvärinen valvoo kesäkuusta eteenpäin, että alueella noudatetaan kalastusmääräyksiä ja kalastetaan luvallisesti ja oikeanlaisin pyydyksin.

Valvojan nimeäminen on jatkumoa Uljuan kalastusyhdistyksen henkiin herättelemiselle. Toiminnan aktivoitumisen jälkeen allasta on alettu hoitaa ja siihen on alettu istuttaa arvokalaa. Myös paikalliset ihmiset ovat Varpaisen mukaan heränneet uuteen aikaan ja alkaneet ostaa kalastuslupia kiitettävästi.

Valvonnasta vastaava Syvärinen tulee tekemään kesän mittaan viidestä kymmeneen pistokäyntiä alueella. Oulusta Pulkkilaan kulkeminen ottaa oman aikansa, mutta etäisyys valvottavaan alueeseen on miehen mukaan hyvä asia.

– On helpompi, kun valvojat ovat paikallisille vieraita. Jos siskonpojan kalastusvälineitä tarkastaa, siitä voi tulla jääviyskysymys, miettii Oulun kaupungin kalastuksen valvojana ainakin viimeiset kymmenen vuotta toiminut Syvärinen.

Uljuan vedet ovat tulleet ahkerasti kalastavalle Syväriselle tutuksi omilla onki- ja pilkkireissuilla. Tänne tullaan kalalle kauempaakin – varsinkin mateiden perässä. Madekanta on kuitenkin Syvärisen mukaan jonkin verran hiipunut.

Altaalla harrastetaan kaikkea perinteistä kalastusta troolia lukuun ottamatta. Useimmiten vedestä nousee haukea ja ahventa. Lisäksi kalastajia houkutellaan nyt paikalle pyyntikokoisten arvokalojen istutuksilla. Syvärinen toivoo malttia kalaisille vesille.

– Toivon, ettei ahnehdittaisi ja että kalalla käyvät ihmiset myös kunnioittaisivat kalaa ja ottaisivat vain sen, minkä ruokakalana tarvii. Ja jäillä kun kalastetaan niin ei jätettäisi pieniä kaloja tai roskia jäälle, hän tuumaa.

Kalalle lähtevän on syytä tarkistaa, että luvat ja pyydykset ovat asianmukaiset. Onkimiseen tai pilkkimiseen ei lupaa tarvita ja lisäksi alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat saavat kalastaa yhdellä virvelillä ilmaiseksi. Tätä suurimuotoisempi pyynti on luvanvaraista.