Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­li­suu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Uljuan viih­tyi­syys monta as­kel­maa pa­rem­mak­si

Ajatus muhimassa hankkeesta, jolla parannetaan mökkiläisten oloja altaan äärellä

Uusia portaita pitkin on turvallista nousta altaalle. Kyllä kelpaa vesistön upeaa maisemaa ihastella uudelta näköalatasanteelta.
Uusia portaita pitkin on turvallista nousta altaalle.
Uusia portaita pitkin on turvallista nousta altaalle.
Kuva: Elina Nuolioja

Enää ei tarvitse Uljuan altaan juurella pysähtyvien kulkijoiden ihmetellä, mitä kummaa korkean törmän takana oikein on. Joskus on arveltu siellä olevan raviradankin, naurahtaa Siikalatvan kunnan kehitys- ja tekninen johtaja Aimo Lehmikangas.

– Pysähtymispaikalle kahvilan luokse on nyt pystytetty iso panoraama-infotaulu, joka kertoo altaasta kuvan kera. Lisäksi Uljuan viihtyisyyttä on tänä kesänä parannettu rakentamalla altaalle nousevat portaat uusiksi ja itse altaan reunalle on rakennettu näköalatasanne istumapaikkoineen.

Kunta ja ely panivat kassaan noin 6500 euroa molemmat ja Vattenfall loput.
Aimo Lehmikangas, Siikalatvan kehitys- ja tekninen johtaja

Vanhat portaat olivatkin aikansa eläneet. Uusi portaikko on sopivan kapea, jotta kaiteista voi ottaa tukea vaikka kaksin käsin. Askelmat ovat helppokulkuisemmat kuin ennen. Puolivälissä nousua on ohitustasanne sekä istumapaikka, jossa voi vaikka hetken huokaista.

Portaikon sivustalle rinteeseen on istutettu monivuotisia taimia sekä ladottu näköä antava, kapea kiveys niiden raameiksi.

– Parannukset on rahoitettu Vattenfallin, Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen ja kunnan rahoilla. Kunta ja ely panivat kassaan noin 6500 euroa molemmat ja Vattenfall loput. Yhteensä projekti tuli maksamaan noin 30 000 euroa, Lehmikangas kertoo.

Vattenfall sitoutui aikoinaan Revon Sähkön kauppoja tehtäessä maksamaan niin sanottua ympäristörahaa kaupan jälkeen entisille sähköyhtiön omistajakunnille. Nyt tehdyt parannukset on tehty sen sitoumuksen nimissä. Rahaa on aiemmin käytetty muun muassa Siikajoen kalataloudelliseen kunnostukseen.

Puitesopimuksessa on sovittu, että toteutettavat ympäristöhankkeet valitaan yhdessä sopijaosapuolten kesken. Vattenfall käyttää hankkeisiin vuosittain rahaa jopa 90 000 euroa ja sen rahoitusosuus vaihtelee 10–50 prosenttiin. Ely-keskuksen osuus on enintään 50 prosenttia ja kuntien rahoitusosuus 10–50 prosenttia kustannuksista.

Koska säännöstelyä on muutettu, veden taso laskee välillä melko matalalle.

Lehmikankaan mukaan altaalla on tarkoitus siistiä myös rehottavaa kasvustoa rinteestä. Myös nurmikkoalueita on aie entrata, jotta pysähdysalue olisi silmään kauttaaltaan siisti.

Lehmikangas kertoo, että Uljualle suunnitellaan myös uutta isompaa hanketta, jossa selvitetään, miten rantamökkiläisten viihtyisyyttä vesistön äärellä voitaisiin parantaa.

– Koska säännöstelyä on muutettu, veden taso laskee välillä melko matalalle. Miten se koetaan mökkiläisten keskuudessa ja mitä voisimme tehdä, jotta säännöstelyn muutoksista johtuvia haittoja voitaisiin vähentää.

Käytännössä matala vedenpinta voi esimerkiksi vaikeuttaa veneilyä. Yksi ratkaisu ongelmaan voisi olla veneväylien tekeminen.