Lieväoireisen koronan voi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin uuden ohjeen mukaan sairastaa kotona tavallisen flunssan tapaan.
Sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden, raskaana olevien tai riskiryhmään kuuluvien pitää kuitenkin hakeutua viralliseen koronatestiin myös jatkossa.
Vakavissa oireissa tulee edelleen hakeutua terveydenhuoltoon hoidon tarpeen arviointia varten, ohjeistaa sairaanhoitopiiri.
Flunssaoireissa kannattaa tehdä koronan kotitesti. Jos siitä saa positiivisen testituloksen, pitää jäädä kotiin sairastamaan, kunnes on kuumeeton ja oireet ovat vähentyneet, kuitenkin vähintään viiden vuorokauden ajaksi.
Positiivista kotitestitulosta ei tarvitse enää varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, ellei sairastunut tarvitse koronapassia tai virallista eristys- tai karanteenitodistusta.
Jäljityskäytännöt muuttuvat
Myös jäljityskäytännöt muuttuvat Pohjois-Pohjanmaalla. Jatkossa virallisesta koronatestistä positiivisen testituloksen saaneelle ei enää soiteta tartunnan jäljityksestä, vaan tartunnasta ilmoitetaan tekstiviestillä.
Tekstiviestin saatua pitää jäädä kotiin, kunnes on kuumeeton ja oireet ovat vähentyneet – kuitenkin vähintään viiden vuorokauden ajaksi.
Positiivisen tuloksen saaneen kanssa samassa taloudessa asuvien henkilöiden, joilla ei ole kahden rokotuksen tai sairastetun taudin antamaa suojaa, täytyy jäädä altistuskaranteeniin viideksi vuorokaudeksi positiivisen henkilön oireiden alkamisesta laskien. ohjeistaa sairaanhoitopiiri.
Jos positiivinen tai altistunut henkilö tarvitsee virallista eristys- tai karanteenitodistusta, hänen pitää olla arkipäivänä yhteydessä oman asuinkunnan jäljitykseen.
THL: Koronan sairastanut ei tarvitse kolmatta rokotusta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteaa, ettei sairastettu koronavirustauti ole este koronarokotteen ottamiselle. Taudin antama suoja kestää THL:n mukaan ainakin 6–12 kuukautta, mutta koronarokotteen voi ottaa kahden kuukauden kuluttua taudin sairastamisesta. Alle 18-vuotiaille ensimmäinen rokoteannos voidaan antaa 4–6 kuukauden kuluttua sairastamisesta.
Koronataudin sairastaneille 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville suositellaan toista annosta 3–4 kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotteesta tai sairastetusta taudista. Alle 60-vuotiaille aikuisille toinen rokotus tarjotaan 4–6 kuukauden kuluttua. Jos ensimmäinen koronarokote on saatu ennen koronatartuntaa, pitää rokotteen ja tartunnan välin olla vähintään kuusi viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta.
THL:n mukaan toinen rokoteannos vastaa taudin sairastaneilla kolmatta rokotusannosta, eikä heidän näin ollen tarvitse suojan kannalta ottaa kolmatta koronarokotetta. Sama pätee myös silloin, mikäli sairastaa koronataudin kahden rokotuksen jälkeen. Taudin sairastaneille voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille kuitenkin suositellaan myös kolmatta rokotusta.
Kolmas koronarokote voidaan THL:n mukaan antaa taudin sairastaneille, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä. Kolmas rokote annetaan silloin muiden kolmansien rokotusten aikataulun mukaan.
Juttua muokattu kello 17.07: Lisätty kappale koskien taudin sairastaneiden rokotuksia.