
Poliisi, pelastuslaitos ja Liikenneturva ovat antaneet uuden toimintaohjeen tilanteeseen, jossa ajoneuvon kuljettaja havaitsee takaa tulevan hälytysajoneuvon.
Toimintamallissa korostuu hätävilkkujen käyttö. Kun autoilija havaitsee taustapeilistä hälytysvalot, suositellaan hänen pitävän oman vauhdin tasaisena ja kytkevän hätävilkut päälle.
– Pidä pää kylmänä ja vältä nopeita jarrutuksia tai muita äkkiliikkeitä. Hätävilkuilla kerrot myös takaa tulevalle hälytysajoneuvon kuljettajalle, että tämä on havaittu. Kun hälytysajoneuvo on ohittanut, voit kytkeä hätävilkun pois päältä, ohjeistaa poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta tiedotteessa.
Autoilijan kannattaa myös varautua siihen, että hälytysajoneuvoja voi tulla kerralla useampi.
Taustalla todellinen vaaratilanne
Tiedotteen mukaan jokaiselle kuljettajalle ei ole selvää, miten toimia, kun taustapeilissä erottuvat vilkkuvat valot. Pahimmillaan hätäilyn seurauksena voi olla onnettomuus.
– Nopeasti jarruttavat kuljettajat ovat erityisesti taajama-alueiden ulkopuolella sekä hidaste että todellinen vaaranpaikka hälytysajoneuvoille ja muille liikkujille, toteaa palomestari Timo Nyholm Pohjois-Savon pelastuslaitokselta.
Kimmoke toimintaohjeen päivitykseen lähti tosielämän tilanteesta, jossa lähestyvään hälytysajoneuvoon reagoitiin yllättävällä tavalla.
– Maantiellä kaksi ajoneuvoa kulki peräkkäin, kun takaa tulivat hälytysajossa oleva ambulanssi ja paloauto. Ensimmäisenä ajanut kuljettaja havaitsi hälytysajon ja jarrutti äkillisesti, mistä seurasi peräänajo ja kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti, Nyholm kertoo.
Hätävilkun laajempi käyttö muun muassa liikkuvassa ajoneuvossa tuli sallituksi tieliikennelain kokonaisuudistuksen myötä kesäkuussa 2020. Muutos ei ole suomalaisille vielä kovin tuttu. Liikenneturvan kyselyn mukaan alle puolet suomalaisista tietää, että hätävilkkua saa käyttää liikkuvassa autossa.
– Hätävilkkujen käyttö tässä tarkoituksessa on uusi toimintamalli. Vakiintuessaan käytännöksi uskomme, että se tulee vähentämään tulkintaepäselvyyksiä ja vaaranpaikkoja sekä parantamaan mahdollisuuksia ennakoida. Lähtökohtaisesti hätävilkkuja kannattaa käyttää aina, jos haluaa varoittaa tiellä olevasta välittömästä vaarasta, Heikki Kallio neuvoo.