Tunnustusta aktiivisille kyläläisille: Re­von­lah­ti on maa­kun­nan vuoden kylä

Mainos: Syksyn supertarjouksena Siikajokilaakso Digi 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Vaa­li­pos­tia: Kan­sain­vä­li­nen pääoma käärii voit­to­ja tuu­li­voi­mas­ta

Jäämmekö me suomalaiset todella katsomaan sivusta, kun ulkomaalaiset tuulivoimayhtiöt käärivät poskettomia voittoja metsissämme humisevista tuuluvoimaloista? Mielestäni meidän tulisi pikimmiten viheltää nykyisenlainen peli poikki ja suhtautua metsiimme ja maisemiimme samoin tavoin kuin suhtaudumme pohjavesiimme; suurella kunnioituksella ja arvostuksella.

Suomessa on toki pitkälliset perinteet kansallisvarallisuutemme hukkaamisesta. Maatamme louhitaan tälläkin hetkellä, ilman että saamme siitä kansallisesti riittävää korvausta. Metsiämme ovat kupanneet milloin tervaporvarit, milloin yhtiöiden miehet. Kosket valjastettiin viimeistään sotien jälkeen niin tehokkaasti, että nyt jälkikäteen monin paikoin sitä jo kadumme. Nyt olemme luovuttamassa tai jo osin luovuttaneet metsämme ja sitä myötä maisemamme tuulivoimapuistoja operoivien aina vain kasvavien voittojen tavoittelun tantereeksi.

Luontomme ja ympäristömme monimuotoisuudelle viitataan kinttalla, kun tuulivoimapuistoja viherpestään vihreän siirtymän myötävaikutuksella toinen toistaan paremmiksi hankkeiksi. On totta, että meidän on päästävä irti fossiilisista polttoaineista nykyisenlaisessa mittakaavassa, mutta emme voi tehdä sitä paikallisten luontoarvojen kustannuksella. Ei ole nimittäin liioteltua sanoa, että kun metsään rakennetaan tuulivoimapuisto, metsästä tulee teollisuusalue.

Meidän tulisi mielestäni vakavasti pohtia, tulisiko meidän perustaa Suomeen valtionyhtiö, joka toteuttaisi tuulivoimahankkeita kansallisesti siellä, minne ne sopivat ja siinä mittakaavassa, kuin se on tarkoituksenmukaista. Näin me pystyisimme ohjaamaan suunnitelmallisesti energiasektorimme vihreää siirtymää haluamaamme suuntaan ja huomioimaan kaikissa ratkaisuissa aidosti niin sosiaaliset vaikutukset kuin vaikutuksen paikallisiin luontoarvoihin. Tällöin myös tuulivoimasta kertyvät voitot jäisivät hyödyttämään suomalaista veronmaksajaa kansainvälisten markkinapelureiden sijaan.

Juha KortelainenHyrynsalmi eduskuntavaaliehdokas (vasemmistoliitto)