Astra Zenecan ro­kot­teet eivät päädy ros­kik­seen Raahen seu­tu­kun­nas­sa – ai­na­kaan vielä

Noin sata rokotusaikaa peruuntuu RAS:n alueella ensi viikolla.

Astra Zeneca -valmistajan koronarokote on ainakin viikon tauolla. RAS:n alueella se vaikuttaa maanantain ja perjantain rokotuksiin. Rokotusajan peruuntumisista ilmoitetaan kyseisille henkilöille.
Astra Zeneca -valmistajan koronarokote on ainakin viikon tauolla. RAS:n alueella se vaikuttaa maanantain ja perjantain rokotuksiin. Rokotusajan peruuntumisista ilmoitetaan kyseisille henkilöille.
Kuva: Arkisto / Vesa Joensuu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) keskeytti perjantaina Astra Zenecan koronarokotteen käytön toistaiseksi. Rokotuksia jatketaan aikaisintaan maanantaina 29. maaliskuuta.

Vaikutukset näkyvät Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella toistaiseksi siten, että noin sata rokotusaikaa joudutaan siirtämään tulevaisuuteen. RAS ilmoittaa rokotusajan peruuntumisesta kyseisille henkilöille.

Astra Zenecan rokotteella oli tarkoitus rokottaa RAS:n alueella maanantaina ja perjantaina.

– Siirtyvät ajat ensi viikolta ovat erityisesti maanantain osalta etupäässä kotihoidon asiakkaita. Heihin kaikkiin ollaan yhteydessä, joten itse ei tarvitse, eikä oikeastaan kannatakaan soittaa. Kun maan linja tarkentuu, informoimme jatkotoimenpiteistä, Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja Marjukka Manninen kertoo Raahen Seudulle lauantaina.

Maanantaina Astra Zenecalla oli tarkoitus rokottaa reilut 30 henkilöä ja perjantaina reilut 60. Muina päivinä rokotuksia annetaan normaaliin tapaan, eli he, joilla on ajat tiistaille, keskiviikolle ja torstaille, saavat eri valmistajan rokotteen normaalisti.

– Muutoin rokotetaan normaalisti tiistain ja torstain välillä. Rokotuksia on tuolla ajalla muun muassa Vihannissa, Ruukissa, Pyhäjoella ja Neuvorassissa – yhteensä yli 320 rokotusta, Manninen mainitsee.

Mutta mitä tapahtuu niille vajaalle sadalle Astra Zenecan rokotteelle, jotka jäävät nyt antamatta? Manninen vakuuttaa, ettei niitä tarvitse heittää roskakoriin ainakaan vielä tässä vaiheessa.

– Ei niitä heitetä roskiin, sen verran niillä on säilyvyyttä. Rokotteet ovat säilytyslämpötilassaan ennen kuin niitä lähdetään jakelemaan. Niiden säilyvyys on 30 vuorokautta. Minun ymmärrykseni mukaan nämä ensi viikon rokotteet ovat vielä apteekissa. Periaate on, ettei yhtään rokotetta heitetä roskikseen.

Manninen kertoo, että Astra Zenecan ympärillä käyty keskustelu aiheutti jo jonkin verran rokotusaikojen perumisia.

– Jos aika perutaan, meillä on sitten varalistaa, kenelle aletaan soitella.

RAS:n alueen rokotusprosentit ovat päässeet ainakin jokseenkin ajan tasalle tällä viikolla, kun tietohallinnolliset päivittymisongelmat saatiin ratkottua.

Manninen myöntää, että häntä hieman harmittaa se, että Astra Zenecan rokotteet ovat nyt pois pelistä ainakin tovin.

– Astra Zenecan kanssa on ollut muutenkin toimitusongelmia. Turvallisuusasiat pitää selvittää, mutta kuitenkin tiedetään, että rokotteessa on aina sivuvaikutuksia. Ja jos kaikkinensa ajatellaan, rokotteiden tarve on valtava, eli olisi tosi tärkeää saada rokotekattavuus mahdollisimman nopeasti korkeaksi. Totta kai takapakit harmittavat, Manninen toteaa.

Hän itse ottaisi kyseisen valmistajan rokotteen heti ja suosittelee muidenkin niin tekevän, kun kutsu käy.

– Uskaltaisin ottaa sen. Puhutaan kuitenkin rokotteesta, jota on käytetty varsin paljon. Ne ovat käyneet läpi hyvän, normaalin ja korrektin valvontamenettelyn, jonka vuoksi uskaltaisin ottaa minkä tahansa rokotteista. On tärkeää, että ihmiset ottavat rokotuksen, eivätkä lähtisi liikaa pelkäämään. Kaikissa rokotteissa on jossakin määrin sivuvaikutuksia, Manninen muistuttaa.