Korona ta­voit­ti Py­hän­nän – kah­dek­sas tapaus var­mis­tui

Osa tartunnoista liittyy muualla tapahtuneisiin altistusketjuihin.

Pyhäntä
Pyhännän kunta nousi Tapaninpäivänä koronakartalle.
Pyhännän kunta nousi Tapaninpäivänä koronakartalle.
Kuva: Toni Länkinen

Pyhäntä nousi Tapaninpäivänä valtakunnalliselle koronakartalle kuudella varmistetulla koronatartunnalla. Keskiviikkoon mennessä varmistettuja tapauksia on kahdeksan, eivätkä kaikki enää liity samaan tartuntaketjuun.

Helmestä muistutetaan, että laboratoriotesteillä todettujen tartuntojen määrä ei kerro kattavasti tartuntatilanteesta, sillä kaikkia tautitapauksia esimerkiksi samassa perhepiirissä ei ole tarpeen varmentaa laboratoriotestillä. Tärkeintä on, että tartuntaketjut saadaan pysäytettyä.

Pyhännän kunnanjohtaja Ismo Mäkeläinen kertoo, että nyt jos koskaan jokaisen on aika ottaa niin sanotusti lusikka kauniiseen käteen ja alkaa noudattaa kaikkia koronasuosituksia.

– Kasvomaskit käyttöön aina kun liikutaan esimerkiksi kaupoissa tai muualla missä on ihmisiä. Vältetään kokoontumisia, pestään käsiä ja noudatetaan turvaetäisyyksiä. Nyt on oikeasti tosi kyseessä, Mäkeläinen kertoo.

Mäkeläisen mukaan kasvosuojan käyttö on ollut tähän saakka Pyhännällä liian vähäistä.

– Herkästi ajatellaan, ettei korona meille tule, mutta onhan tämä ollut odotettavissa, koska ympäryskunnissa tapauksia on ollut jo aiemmin. Onneksi otimme tiukat rajoitustoimet ennakoiden käyttöön ja koulut ovat nyt lomilla.

Aiemmat tartunnat liittyivät samaan tartuntaketjuun, mutta nyt mukana on sosiaali- ja terveyspiiri Helmen mukaan myös uusia altistusketjuja. Niistäkin on altistuneet kartoitettu ja asetettu karanteeniin.

–Altistuneita on yli 20, eli on hyvin mahdollista, että uusia tapauksia tulee. Nyt kannattaa lähteä hyvin herkästi testeihin ja tarkkailla omia oireita,  sosiaali- ja terveyspiiri Helmen ja Haapaveden perusturvaturvajohtaja Ritva Hantula totesi maanantaina.

Haapaveden kaupungin osalta tartuntatilanne on pysynyt ennallaan, tartuntoja on siellä yhteensä 18.

Helmessä tehtiin jo 17. joulukuuta päätös laajaan koronatartunnanvaaraan liittyvistä toimenpiteistä. Sen perusteella sekä Pyhännän kunnantalo että muutkin yleisölle avoimet, kunnan hallinnoimat tilat, kuten liikuntahalli, kuntosali ja nuorisotila, ovat suljettuna 18.tammikuuta 2021 saakka.

Kunnantalon palvelut ovat saatavilla toistaiseksi vain ajanvarauksella. Kirjaston lukusali on kokonaan suljettu, mutta tämän hetken tiedon mukaan kirjastossa voi asioida lainaustarkoituksessa hygieniasuositusten mukaisesti.

Kaikki aikuisten, lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta keskeytetään sekä sisällä että ulkona ja Jokihelmen opisto jatkaa etäopetuksessa 18.1.2021 asti.

Keskeytys ja sulku ei koske yksilöharjoittelua ulkoliikuntapaikoilla, kuten hiihtoa ja luistelua.

Sosiaali- ja terveyspiiri Helmestä muistutetaan, että on tärkeää noudattaa hygieniaohjeita sekä voimassa olevia suosituksia, jotta tartuntamäärät eivät lähde nousuun:

• Pese kädet usein vedellä ja saippualla. Käytä tarvittaessa käsihuuhdetta.

• Käytä maskia.

• Pidä 1–2 metrin turvaetäisyys.

• Jos olet sairas, pysyttele kotona. Hankkiudu herkästi koronavirustestiin.


Juttua täydennetty maanantaina kello 10.30 Pyhännän kunnanjohtajan kommenteilla ja vielä uudelleen kello 10.55 perusturvajohtaja Ritva Hantulan kommenteilla. Juttua täydennetty keskiviikkona klo 11.05 kahdeksannella tartunnalla sekä Helmen muistutuksella, ettei laboratoriotesteillä todettujen tartuntojen määrä kerro kattavasti tartuntatilanteesta.