Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kun­nan­joh­ta­jat vaa­ti­vat yhdessä rin­ta­mas­sa sel­vi­tys­työ­tä so­te-pal­ve­lui­den ul­kois­ta­mi­sen hyö­dyis­tä – jou­kos­sa myös Sii­ka­lat­van kun­nan­joh­ta­ja

Siikalatva on ulkoistanut terveyspalvelunsa Mehiläiselle. Kunnanjohtajat vaativat sote-uudistuksen keskellä yleistä selvitystä ulkoistaisen hyödyistä. Ainakin toistaiseksi ulkoistamista kokeilleita ei ole kuultu.
Siikalatva on ulkoistanut terveyspalvelunsa Mehiläiselle. Kunnanjohtajat vaativat sote-uudistuksen keskellä yleistä selvitystä ulkoistaisen hyödyistä. Ainakin toistaiseksi ulkoistamista kokeilleita ei ole kuultu.
Kuva: Anna Hämeenaho

Yhteensä 18 kunnan johtajat vetoavat hallitukseen, jotta se ottaisi mallia sote-palveluiden ulkoistamisen hyödyistä, eikä keskittyisi pelkästään estämään ulkoistamisia. Kunnanjohtajien rintamassa on mukana myös Siikalatvan kunnanjohtaja Pirre Seppänen. Siikalatvahan on ulkoistanut sosiaali- ja terveyspalvelunsa Mehiläiselle.

Kunnanjohtajien mukaan Suomen hallitus on tekemässä sosiaali- ja terveydenhuollon historian suurinta uudistusta. Uudistuksen keskeisinä elementteinä on sote-maakuntien perustaminen sekä kielto tehdä laajoja sopimuksia sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottamisvastuun siirtämisestä yksityiselle toimijalle sekä yksityisen toimijan palveluksessa olevan lääkärin toimivallan voimakas rajoittaminen julkisesti rahoitetuissa palveluissa.

– Hyvään hallintotapaan kuuluu selvittää mitä vaikutuksia esityksellä on. Esitystä valmisteltaessa ei ole kuultu ainuttakaan ulkoistuksen tehnyttä kuntaa. Esityksen vaikutusarvioita tehtäessä ei myöskään ole arvioitu

niitä säästöjä tai toiminnallisia parannuksia, joita ulkoistuksilla on saatu aikaan. Kuntien kanssa käyty dialogi uudistuksen valmistelun aikana on myös muutoin ollut vähäistä, ellei olematonta, kunnanjohtajat kritisoivat.

Suomessa on toteutettu jo kymmeniä sote-palvelujen laajoja ulkoistussopimuksia. Mikään näistä järjestelyistä ei ole johtanut siihen, että järjestämisvastuussa oleva kunta tai kuntayhtymä ei olisi kyennyt huolehtimaan järjestämisvastuustaan, päinvastoin. Sote-palvelujen ulkoistamisen perusteena on aina ollut järjestäjänä toimivan kunnan huolellinen analyysi siitä, että ulkoistaminen on paras ratkaisu perustuslain mukaisten riittävien yhdenvertaisten palvelujen varmistamisessa kunnan asukkaille.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet seuraavat kunnanjohtajat: Jouni Eho, Pyhtää, Jari Heiniluoma, Parkano, Liisa Heinämäki, Alavus, Hanna Helaste, Jämsän, Marja Lehtonen, vs. kunnanjohtaja, Kinnula, Mila Segervall, stadsdirektör, Kristinestad, Pentti Turunen, Kuortane, Esa Jussila, Kärsämäki, Paula Karsi-Ruokolainen, Lumijoki, Harri Peltola, pormestari, Puolanka, Kristiina Järvenpää, Rantasalmi, Yrjö Eronen, Rääkkylä, Pirre Seppänen, Siikalatva, Johanna Rannanjärvi, Soini, Juho Järvenpää, Sulkava, Marketta Kitkiöjoki, Sysmä, Heli Knutars, Posion, Timo Tukia, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Mänttä-Vilppula.