Mainos: Talvitarjouksena Siikajokilaakso Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Me­hi­läi­nen aloit­taa 5-11-vuo­tiai­den ko­ro­na­ro­ko­tuk­set – lapsen ro­kot­ta­mi­nen vaatii kum­man­kin van­hem­man suos­tu­muk­sen

Siikalatva
Mehiläinen aloittaa jo ennen joulua riskiryhmiin kuuluvien 5 -11-vuotiaiden koronarokotukset.
Mehiläinen aloittaa jo ennen joulua riskiryhmiin kuuluvien 5 -11-vuotiaiden koronarokotukset.
Kuva: Vesa Joensuu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on laatinut kunnille erilliset ohjeet 5–11-vuotiaiden riskiryhmistä koronarokotuksia varten. Lasten rokotuksiin tarvittavia rokotevalmisteita saapui Suomeen viime viikolla, ja kunnat voivat aloittaa riskiryhmiin kuuluvien 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset heti kun saavat järjestelyt tehtyä.

– Saimme tänään OYS-apteekista lasten rokotteita ja halusimme tarjota riskiryhmään kuuluville lapsille heti mahdollisuuden ottaa rokotteen, kun rokotteita on saatavilla, kertoi maanantaina Mehiläisen Siikalatvan terveyspalveluiden johtava lääkäri Maria Skön.

Mehiläinen toteuttaa Siikalatvalla riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden lasten rokotukset ajanvarauksella. Ajan voi varata neuvolasta tai kouluterveydenhuollosta soittamalla numeroon 040 7133 660.

Rokotukset keskitetään erillisille rokotuspäiville. Koronavirusrokotteet eivät ole yksittäin pakattuja, vaan niitä valmistetaan kerralla isompi määrä. Tästä syystä koronavirusrokotusta ei voi saada normaalin neuvola tai kouluterveydenhuollon käynnin yhteydessä.

– Myös influenssarokotteita on vielä saatavana kohderyhmiin kuuluville. Kaikki rokotukset toteutetaan vain ajanvarauksella eikä pop-up rokotuksia ole suunnitelmissa, jotta voimme varmistaa terveysturvalliset rokotustilaisuudet, toteaa Skön.

THL:n 15. joulukuuta antaman tiedotteen mukaan 5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Lasten sairaudet voivat lisätä vaikean koronataudin riskiä tai koronainfektio voi toisaalta pahentaa perussairauden oireita. Siksi rokotusta suositellaan näihin ryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille. Suurin osa mainituista sairauksista on erittäin harvinaisia, ja lapsi on tällöin erikoissairaanhoidon seurannassa.

THL:n ohjeen mukaan, jos lapsi ei ole kykenevä päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

– Käytännössä useimpien 5—11-vuotiaiden lasten rokottaminen vaatii molempien vanhempien suostumuksen. Vaikka lapsi ei olisi kykenevä päättämään itse rokotuksestaan, hänelle tulisi kertoa rokotuksesta iänmukaisesti. Lapsen mielipide tulee selvittää, jos se on hänen ikänsä ja kehitystasonsa huomioiden mahdollista, sanoo johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.

Muista maista kertyneen tiedon perusteella yleisimmät haittavaikutukset lapsilla ovat olleet samankaltaisia kuin yli 12-vuotiailla rokotetuilla.

– Suurin osa haittavaikutuksista on lieviä ja ohimeneviä, esimerkiksi punoitusta ja turvotusta rokotuskohdassa, kuumetta ja päänsärkyä sekä väsymystä, lihassärkyjä ja vilunväristyksiä, sanoo ylilääkäri Emmi Sarvikivi THL:stä.

Ottamalla rokotuksen lapsi voi suojata sekä itseään että lähipiiriään koronavirustaudilta ja etenkin sen vakavalta muodolta. Vaikka lapset harvoin sairastuvat vakavaan koronatautiin, sairaalahoitoa vaativa taudinkuva, oireiden pitkittyminen tai jälkitaudit ovat myös lapsilla mahdollisia.

Riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottaminen on mahdollista tällä hetkellä voimassa olevan koronarokotusasetuksen perusteella. Muita kuin riskiryhmiin kuuluvia alle 12-vuotiaita ei toistaiseksi rokoteta Suomessa. Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) ja THL arvioivat parhaillaan tulisiko kaikille 5–11-vuotiaille tarjota koronarokote. Päätöksen rokotuksista tekevät sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtioneuvosto.

Koronarokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

THL:n ohjeistuksen mukaan seuraavat tekijät voivat lisätä lapsen riskiä saada vakava koronavirusinfektion aiheuttama tauti: elinsiirto tai kantasolusiirto

voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila, krooniset keuhkosairaudet, osa lasten sydänsairauksista, krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen maksasairaus, ylipaino, ISO-BMI vähintään 30, lastenneurologiset potilaat, joilla on hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys, Downin oireyhtymä, tyypin 1 ja 2 diabetes ja säännöllistä lääkitystä vaatima astma.