Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Merelle suun­nit­teil­la suuri tuu­li­voi­ma-alue, jonka säh­kön­siir­to kulkisi Sii­ka­joen­kin kautta – hank­keen YVA-oh­jel­ma on näh­tä­vil­lä kom­men­toin­tia varten

Siikajoki
Halla-hankkeessa merelle suunnitellaan 160 tuulivoimalaa, jotka ovat 270-370 metriä korkeita. Kuvituskuva
Halla-hankkeessa merelle suunnitellaan 160 tuulivoimalaa, jotka ovat 270-370 metriä korkeita. Kuvituskuva
Kuva: Vesa Joensuu

Suunnitteilla oleva valtava Halla-hanke toisi Hailuodon länsipuolelle noin 160 tuulivoimalaa, jotka ovat 270-370 metriä korkeita. Hankealue pinta-alaltaan noin 575 neliökilometriä ja se sijoittuu Raahen ja Oulun välille.

Kustannusarvioltaan 4-6 miljardin euron hankkeen takana on OX2 Finland Oy.

Alustavan suunnitelman mukaan rakentaminen alkaisi 2028 ja valmis alue olisi pari vuotta myöhemmin. Mereltä sähkö kulkisi merikaapeleilla Raahen, Siikajoen ja Oulun Martinniemen edustalle ja niistä maakaapeleilla hankkeen sähköasemalle. Siitä eteenpäin sähkönsiirto suunnitelman mukaan toteutetaan ilmajohdoilla.

Tällä hetkellä merikaapeleille ja mantereen sähkönsiirrolle on vielä useita reittivaihtoehtoja.

Halla-hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) arviointiohjelma on nähtävillä 24. lokakuuta saakka Siikajoen, Raahen, Limingan, Oulun, Hailuodon, Kempeleen ja Tyrnävän kuntien verkkosivuilla. Lisäksi siihen pääsee tutustumaan osoitteessa www.ymparisto.fi/hallamerituulivoimaYVA.

Paperille painettu asiakirja on mainittujen kuntien ja kaupunkien virastoissa ja kirjastoissa sekä Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksessa.

YVA-ohjelma on suunnitelma siitä, kuinka itse YVA tullaan tekemään. Kaikki asiasta kiinnostuneet voivat kommentoida ohjelmaa. Kannanotot tulee jättää 24. lokakuuta mennessä Pohjois-Pohjanmaan ely-keskukselle joko sähköisenä osoitteeseen kirjaamo.pohjois-pohjanmaa@ely-keskus.fi tai kirjallisena postitse osoitteeseen Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus, PL 86, 90101 Oulu.