Mainos: Talvitarjouksena Siikajokilaakso Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Myl­ly­tuo­tot useam­man iloksi

Suomen Tuulivoimayhdistys ry:n mukaan Pohjois-Pohjanmaalla tuotetaan suuri osa Suomen tuulisähköstä. Nykyisin vain harva maanomistaja pääsee nauttimaan taloudellisesti myllyjen tuomasta tulosta.

Tilastojen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla tuotetaan peräti 41 prosenttia Suomen tuulisähköstä. Tuulivoiman tuottajien kymmenen kärkeen viime vuonna sijoittuivat Pyhäntä ja Siikajoki. Pyhännällä toimii jo Piiparinmäen tuulivoimapuisto. Siikajoella tuulivoimalat tuottavat sähköä verkkoon Vartinojalla ja Isonevalla.

Suomen Tuulivoimayhdistys ry:n tilastojen mukaan Siikajokivarteen on suunnitteilla, vireillä tai rakenteilla 21 voimalahanketta. Kaikki hankkeet eivät välttämättä etene puiston rakentamiseen asti.

Esimerkiksi Pyhännän osalta listalta löytyy kuuden hankkeen nimet, mutta Pyhännän kunta on linjannut, että edistää tässä vaiheessa enintään kolmea hanketta.

Maanomistajien näkövinkkelistä tuulipuistorakentamiseen perehtynyt Eero Taskila teki lokakuussa kuntalaisaloitteen, joka on saanut Siikalatvan kunnan toimimaan. Taskila herätteli huomaamaan, ettei pidä oikeana, että voimala-alueella maata omistaville maksetaan korvauksia, mutta siirtolinjojen rakentamisen vuoksi metsän menettävät jäävät pienen kertakorvauksen varaan.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Kaikki sisällöt verkossa ja sovelluksessa Näköislehti keskiviikkoisin ja arkisto Kuvagalleriat ja videot Uutiset sähköpostiisi keskiviikkoisin