Tunnustusta aktiivisille kyläläisille: Re­von­lah­ti on maa­kun­nan vuoden kylä

Mainos: Syksyn supertarjouksena Siikajokilaakso Digi 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Ne­los­tien liit­ty­mä­re­mont­ti ensi kesälle Rant­si­laan

Valtatien kunnostamiseen taajaman kohdalla käytetään 4,8 miljoonaa euroa

Hallituksen kesäkuussa hyväksymä 364-paketti toi viimeinkin rahoituksen Rantsilan valtatien kohdan liittymäjärjestelyjen toteuttamiselle. Nykyinen nelihaaraliittymä katoaa ja tilalle tulee porrastettu liittymä. Rantsilan taajamaan johtava risteys siirtyy nykyiseltä paikalta hieman pohjoisen suuntaan.
Hallituksen kesäkuussa hyväksymä 364-paketti toi viimeinkin rahoituksen Rantsilan valtatien kohdan liittymäjärjestelyjen toteuttamiselle. Nykyinen nelihaaraliittymä katoaa ja tilalle tulee porrastettu liittymä.
Hallituksen kesäkuussa hyväksymä 364-paketti toi viimeinkin rahoituksen Rantsilan valtatien kohdan liittymäjärjestelyjen toteuttamiselle. Nykyinen nelihaaraliittymä katoaa ja tilalle tulee porrastettu liittymä.
Kuva: Sari Junnonaho

Nelostien Rantsilan taajaman kohdan liittymäjärjestelyremontti on saanut rahoituksen. Risteysremontti on mukana 364 miljoonan euron lisärahoituspaketissa, jonka hallitus osoitti kesällä perusväylänpitoon seuraaville kolmelle vuodelle.

Alueelle on saatu rahoitus kolmelle hankkeelle, joista Rantsilan hanke on ykkösenä kiireellisyydessään, vahvistaa Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen tienpidon suunnitteluyksikön päällikkö Risto Leppänen

Pohjois-Pohjanmaalle osoitettiin reilun 30 miljoonan euron potti. Rahoitusta saivat myös Ylivieskassa Savarin alueen liikennejärjestelyt sekä matkailun tarpeiden pohjalta Kuusamon Liikasenvaaraan tulossa oleva rakennushanke.

– Rantsilan taajaman hankkeelle on odotettu rahoitusta kuin kuuta nousevaa. Suunnitelmatkin ovat ehtineet jo vanhentua, Leppänen toteaa.

Suunnittelutyötä ei jouduta aloittamaan alusta, vaan tiesuunnitelmat ja uuden alikulun rakentamiseen liittyvä siltasuunnitelma päivitetään ajantasaiseksi.

Nelostien risteysremonttia Rantsilan kohdalle on toivottu pitkään, koska valtatien liikennevirran kasvaessa nelostien pääristeys on koettu vaaralliseksi. Ruuhka-aikoina tien ylittäminen vaatii pitkää pinnaa ja vasemmalle kääntyminen on kapealla tiellä riskialtista.

Vakavilta onnettomuuksilta on toistaiseksi säästytty. Risto Leppänen arvioi, että paljon ovat pelastaneet kameravalvontatolpat risteysalueen kummallakin puolella. Valvonta pitää kaasujalan kurissa 60 kilometrin nopeusrajoitusalueella.

Remontissa Rantsilan taajamaan johtavan risteyksen paikka muuttuu nykyisestä ns. Raikkaan risteyksestä hieman pohjoisen suuntaan, kun nykyinen nelihaaraliittymä porrastetaan. Nykyisen liittymän paikalle rakennetaan uusi kevyen liikenteen alikulku nykyisen liittymän eteläpuolelle.

Vanha Kylmäsen myymälän kupeella oleva alikulku poistuu käytöstä. Kärsämänkylän suuntaan pääväylältä oleva liittymä säilyy nykyisellä paikallaan.

Aiemmista suunnitelmista poiketen tulossa olevat risteysjärjestelyt eivät aiheuta purkupaineita Raikkaan talolle tai uhkaa nykyistä urheilukenttää.

Rantsilan kohdalla on muutama vuosi sitten levennetty valtatietä, mutta tie on jäänyt lyhyellä matkalla taajamassa leventämättä – nyt tämäkin työ tulee tehdyksi. Lisäksi päällysteiden rakennetta parannetaan niin Rantsilan etelä- kuin pohjoispuolella.

Risteysremontin rahoitus on käytössä vuosina 2017–2019.

– Vaikka suunnitelma on päässyt vanhentumaan, on hanke lukkoon lyöty. Suunnitelmat päivittäen hanketta on helppo viedä eteen päin, Risto Leppänen toteaa.

Leppäsen arvio on, että rakennustyöt alkavat kesällä 2017 päällystystöillä taajaman etelä- ja pohjoispuolella, liittymien rakentamisella ja tien leventämisellä. Todennäköisesti kevyenliikenteen alikulun rakentaminen jää kesälle 2018.