Pai­no­ra­joi­tus Ne­va­lan­kan­kaan­tiel­lä tois­tai­sek­si – pin­ta­ke­li­ri­kos­ta merk­ke­jä myös muilla so­ra­teil­lä

Kevät näkyy jo sorateillä. Mankilan ja Saarikosken välillä kulkevalle Nevalankankaantielle on asetettu toistaiseksi 12 tonnin painorajoitus.
Kevät näkyy jo sorateillä. Mankilan ja Saarikosken välillä kulkevalle Nevalankankaantielle on asetettu toistaiseksi 12 tonnin painorajoitus.
Kuva: Toivo Kiminki/arkisto

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueen sorateille ennustetaan vaikeaa kelirikkoa. Alueellisia eroja voi kuitenkin olla ja kevään sää vaikuttaa kelirikon kehittymiseen ja teiden painorajoituksiin.

Siikajokivarressa 12 tonnin painorajoitus on asetettu Nevalankankaalle tielle 18598. Tarkempi paikka on välillä Mankilankylä–Nevalankankaan tienhaara. Kelirikosta on haittaa molempiin suuntiin.

Kelirikko alkaa tien pinnan pehmentymisenä ja jatkuu tien rungossa heikentäen tien kantavuutta. Yöpakkasten vähentyessä kelirikko alkaa pahentua nopeasti.

Ensimmäisenä sorateille tulee pintakelirikko, joka pehmentää soratien pintaa. Tällä hetkellä ensimmäisiä merkkejä pintakelirikosta on jo näkyvillä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella. Pahimmin kelirikosta kärsiville sorateille joudutaan asettamaan painorajoituksia. Yleensä kelirikko on ohi kesäkuun alkuun mennessä, jolloin myös painorajoitukset saadaan poistettua.

Kelirikosta varoitetaan autoilijoita teiden alkuun asennettavilla liikennemerkeillä. Tällaisilla teillä raskasta liikennettä tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää. Kelirikkoisia teitä ei pystytä pitämään normaalissa laatutasossa, joten tiellä liikkujien tulee noudattaa erityistä varovaisuutta.