Tunnustusta aktiivisille kyläläisille: Re­von­lah­ti on maa­kun­nan vuoden kylä

Mainos: Syksyn supertarjouksena Siikajokilaakso Digi 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Piis­pan­tar­kas­tus Raahen seu­ra­kun­nas­sa heti jou­lu­kuun alussa – piispa Kes­ki­ta­lo käy Ruu­kis­sa Ra­ken­nus-Avan­til­la, he­vos­kes­kuk­ses­sa ja tapaa maa­ta­lous­yrit­tä­jiä

Piispa Jukka Keskitalo tutustuu Raahen seurakuntaan 1.–4. joulukuuta.
Piispa Jukka Keskitalo tutustuu Raahen seurakuntaan 1.–4. joulukuuta.
Kuva: Sanna Krook

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo seurueineen tekee piispantarkastuksen Raahen seurakuntaan 1.–4. joulukuuta 2022.

Piispantarkastuksessa Keskitalo tapaa seurakunnan työntekijöitä, luottamushenkilöitä ja seurakuntalaisia sekä tutustuu Raahen seurakunnan toimintaan. Piispa tapaa myös Raahen kaupungin ja Siikajoen kunnan edustajia, vierailee kouluissa ja yrityksissä sekä tutustuu seurakunnan eri alueiden palveluihin. Piispa keskustelee yhteistyökumppaneiden kokemuksista korona-ajalta, ajatuksista tulevaisuuden näkymistä sekä yhteistyöstä seurakunnan kanssa.


Torstaina 1. joulukuuta piispa kiertää erityisesti Siikajoen alueella, ja perjantaina on Raahen vuoro. Piispantarkastuksessa tutustutaan muun muassa Rakennus-Avantin ja SSAB:n Raahen tehtaan toimintaan. Ruukin hevos- ja luontokeskuksessa piispa tapaa maatalousyrittäjiä.

Lauantaina piispa keskustelee seurakunnan luottamushenkilöiden ja työntekijöiden kanssa. Lisäksi torstaista lauantaihin järjestetään Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia, joihin piispa osallistuu.

– Raahen seurakunta on hiippakuntamme suurimpia seurakuntia ja toiminnalliselta profiililtaan aktiivinen. Se toimii lisäksi kahden kunnan eli Raahen ja Siikajoen alueella. Tästä johtuen piispantarkastusviikonloppu kestää kahden päivän sijasta neljä päivää, kertoo piispa Jukka Keskitalo.

– Haluan tutustua seurakuntaan tarkasti ja vierailla sen eri alueilla. Odotan innolla myös koulu- ja yritysvierailuja. Toivon tapaavani runsaasti seurakuntalaisia eri tilaisuuksissa, Keskitalo jatkaa.

Raahen seurakunnan kirkkoherra Harri Joensuu odottaa niin ikään joulukuun alkua ja kannustaa seurakuntalaisia liikkeelle:

– Odotamme piispantarkastusta ja piispan vierailua suurella mielenkiinnolla Raahen seurakunnassa.  Toivomme hyviä keskusteluja ja kohtaamisia sekä myös paljon seurakuntalaisia mukaan piispantarkastuksen eri tilaisuuksiin.


Kaikki paikkakuntalaiset ovat tervetulleita mukaan piispantarkastuksen aloittavaan adventtihartauteen 1. joulukuuta kello 9 Paavolan kirkkoon.  Samoin Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet 1. joulukuuta kello 19 Siikajoen kirkossa, 2. joulukuuta kello 19 Vihannin kirkossa sekä 3. joulukuuta kello 15 Antinkankaan koululla Raahessa ovat avoimia tilaisuuksia. Antinkankaan tilaisuuden päätteeksi järjestetään myös koululaisten kyselytunti piispalle.

Piispantarkastuksen huipennus on sunnuntaina 4. joulukuuta kello 10 alkava piispanmessu Raahen kirkossa. Välittömästi messun jälkeen on yleinen piispantarkastus, jossa piispa kertoo piispantarkastuksen johtopäätökset ja antaa arvionsa seurakunnasta.

Piispan arvion kuulemisen jälkeen on lähetyslounas noin kello 12.15 Raahen seurakuntakodissa. Myös näihin tilaisuuksiin ovat kaikki tervetulleita. Messua voi seurata striimattuna Raahen seurakunnan YouTube-kanavalla ja se on kuunneltavissa radio Pookissa.


Piispantarkastus on satoja vuosia vanha kirkollinen tapa, jossa piispa vierailee säännöllisin väliajoin hiippakuntansa seurakunnissa. Tarkastus osuu seurakunnan kohdalle noin kerran reilussa vuosikymmenessä, Raahen edellinen tarkastus oli vuonna 2011.

Piispantarkastus on kokonaisuudessaan noin vuoden mittainen prosessi, vaikka varsinainen piispan vierailu seurakunnassa järjestetään muutaman päivän aikana. Uudistunut piispantarkastusprosessi keskittyy tulevaisuuden näkymiin.

Piispantarkastuksen eri tilaisuuksissa otetaan huomioon viranomaisten ohjeet terveysturvallisuudesta.