Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Poh­jois-Poh­jan­maa on koronan le­viä­mis­aluet­ta – tiu­ken­tu­neet ra­joi­tuk­set voi­mas­sa jou­lu­kuun loppuun asti

Siikajokilaakso
Pohjois-Pohjanmaalle on annettu maskisuositus yli 12-vuotiaille. Myös käsihygieniasta tulee pitää huolta. Arkistokuva
Pohjois-Pohjanmaalle on annettu maskisuositus yli 12-vuotiaille. Myös käsihygieniasta tulee pitää huolta. Arkistokuva
Kuva: Sari Kihnula

Pohjois-Pohjanmaa on koronaviruksen leviämisaluetta, joten Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on kiristänyt koronarajoituksia tartuntalain nojalla.

Aluehallintovirasto on kieltänyt joulukuun 3. päivästä lähtien kaikki sisätiloissa järjestettävät tilaisuudet, joihin osallituu yli 20 henkilöä. Määräys on voimassa joulukuun 31. päivään saakka.

Määräystä lieventää todistus kahdesta koronarokotuksesta, joten yli 20 hengen yleisötilaisuuksia voi järjestää edellyttämällä kaikilta yli 16-vuotiailta osallistujilta koronatodistusta eli koronapassia. Jos sitä ei ole, sisään ei pääse. Lisäksi järjestäjän on tilaisuudessa kiinnitettävä huomiota turvaväleihin ja hygieniaohjeisiin.

Todistuksen voi ladata puhelimeen tai noutaa paperisena terveysasemalta.

Maskisuositus on annettu kaikille yli 12-vuotiaille.

Niiden, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) suosittelee käyttämään maskia aina kaikissa julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa.

Myös kaksi rokoteannosta saaneita suositellaan käyttämään maskia julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Myös junassa ja linja-autossa tulisi mielellään istua maski kasvoilla ja maski kasvoilla mennään koronavirustestiinkin.

Suositus koskee kaikkia koulujen työntekijöitä ja yli 12-vuotiaita oppilaita sekä sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteiden henkilökuntaa, vierailijoita ja opiskelijoita.

Etätyötä ja etäkokouksia PPSHP suosittelee laajasti aina, kun se on mahdollista.

Yksityistilaisuuksia voi järjestää, mutta mahdollisimman pienimuotoisina. Vierailuja hoivakoteihin, ikääntyneiden ja riskiryhmäläisten luo ei ole kielletty, mutta PPSHP suosittelee harkitsemaan niitä tarkasti. Jos ja kun vierailulle piipahtaa, on hyvä käyttää maskia ja muistaa käsihygienia.

Ravintoloita koskevat valtioneuvoston leviämisalueille asettamat rajoitukset aukioloista ja asiakaspaikkamääristä.

Alkoholia anniskelevat ravintolat voivat olla auki kello 5-18, muut kello 5-01. Aukioloaikarajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita eikä noutoruuan myyntiä.

Alkoholin anniskelu on sallittu kello 9-17. Anniskeluravintolassa on käytössä puolet asiakaspaikoista ja ruokaravintoloissa 75 prosenttia asiakaspaikoista. Asiakkaalla on oltava oma istumapaikka.

Rajoitusten vaihtoehtona ravintola voi vaatia asiakkailtaan koronapassin.

Pohjois-Pohjanmaa on tällä hetkellä Suomen synkintä korona-aluetta. Maakunnan ilmaantuvuusluku on 657,3.

Naapurimaakunnissa tilanne on huomattavasti parempi; Kainuun ilmaantuvuusluku on 10 kertaa pienempi, eli 65,5 ja Länsi-Pohjan 152,4. Lähes koko pandemia-ajan ilmaantuvuuden kärkipäässä olleen Uudenmaan luku on nyt 368.

Ilmaantuvuusluku kertoo tapausten määrän 100 000 asukasta kohden.