Poh­jois-Poh­jan­maa pysyy Suomen tuu­li­voi­ma­kes­kit­ty­mä­nä – kiin­teis­tö­ve­ro­tu­lot lähes 6 mil­joo­naa

Suomen Tuulivoimayhdistys ry:n tiedotteen mukaan Pohjois-Pohjanmaa pitää edelleen paikkansa Suomen suurimpana tuulivoimamaakuntana, jossa on nyt 35 prosenttia koko maan tuulivoimakapasiteetista.

Tuulivoimapuistot ovat Pohjois-Pohjanmaalla jo useassa kunnassa merkittävä kiinteistöverotulolähde.
Tuulivoimapuistot ovat Pohjois-Pohjanmaalla jo useassa kunnassa merkittävä kiinteistöverotulolähde.
Kuva: Vesa Joensuu/arkisto

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevat kunnat saivat vuonna 2020 yhteensä lähes kuuden miljoonan euron kiinteistöverotulot tuulivoimaloistaan. Kaikista Suomen tuulivoimaloista maksettiin viime vuonna yhteensä yli 15 miljoonaa euroa kiinteistöveroa eri kuntiin.

Suurin osa Suomen tuulivoimasta sijoittuu aiempien vuosien tapaan Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntiin. Pohjois-Pohjanmaalle rakennettiin viime vuonna 28 uutta tuulivoimalaa. Yhteensä maakunnan kunnissa oli vuoden 2020 lopussa 286 tuulivoimalaa, joka vastaa 35 prosenttia Suomen tuulivoimakapasiteetista.

Tuulivoimaloista maksettiin viime vuonna pelkästään Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kunnille 5,9 miljoonaa euroa kiinteistöveroa. Toiseksi suurimmaksi tuulivoimamaakunnaksi nousi vuoden 2020 aikana Pohjanmaa, jossa on 17 prosenttia Suomen tuulivoimakapasiteetista. Kolmantena tulee Lapin maakunta 15 prosentin osuudella koko maan tuulivoimakapasiteetista.

Uusia tuulivoimaloita rakennettiin vuonna 2020 viiteen kuntaan: Limingalle, Maalahteen, Marttilaan, Närpiöön ja Pyhäjoelle. Eniten uutta tuulivoimakapasiteettia rakennettiin Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevalle Pyhäjoelle, jonne valmistui vuoden aikana 24 tuulivoimalaa - kunta on nyt myös neljänneksi suurin tuulivoimakunta Suomessa 43:lla tuulivoimalalla. Kiinteistöverotuloa Pyhäjoen kunta sai tuulivoimaloistaan viime vuonna yli 650 000 euroa.

Vuonna 2020 valmistuneet tuulivoimalat alkavat kerryttää täysimääräisesti kiinteistöverotuloa vasta vuoden 2021 tai 2022 aikana voimalan tarkan valmistumisajankohdan mukaan, eikä niiden kiinteistöverokertymä näy vielä vuoden 2020 tilastoissa. Suomen suurin tuulivoimakunta on edelleen Kalajoki, jossa on 64 tuulivoimalaa. Kalajoen tuulivoimalat tuottivat kunnalle kiinteistöverotuloa yli 1,5 miljoonaa euroa vuonna 2020. 56 tuulivoimalan Iin kiinteistöveropotti oli 1,2 miljoonaa euroa ja kolmantena suurimpien tuulivoimaloista kiinteistöveroa saaneiden kuntien listalla on Raahe, jossa on 62 tuulivoimalaa ja tuloja kertyi 1,1 miljoonaa euroa.

Tuulivoima tuo Suomen kuntiin tulevaisuudessa kasvavan määrän kiinteistöverotuloa.

– Hajautettuna energiantuotannon muotona tuulivoiman tuomat edut jakaantuvat jo nyt laajasti kuntiin ympäri Suomea. Nyt noin 70 kuntaa saa kiinteistöveroa tuulivoimaloistaan ja lisäksi noin 70:een kuntaan on suunnitteilla tuulivoimaloita. Tuulivoiman edullisuuden ja sen mahdollistaman markkinaehtoisen eli tuettoman rakentamisen ansiosta siis yhä useampi suomalaiskunta tulee jatkossa hyötymään tuulivoimasta kuntatalouden piristysruiskeena, toteaa Suomen Tuulivoimayhdistyksen toimitusjohtaja Anni Mikkonen.

Suomen Tuulivoimayhdistys ry (STY) on tuulivoima-alan edunvalvontajärjestö, joka kokoaa yhteen tuulivoima-alasta kiinnostuneita yksityishenkilöitä, yrityksiä ja muita tahoja. Vuonna 1988 perustettu yhdistys jakaa tietoa, ja tukee tuulivoima-alan kehitystä ja toimintaa Suomessa. STY:llä on yli 140 yritysjäsentä ja noin 200 henkilöjäsentä, joiden yhteinen tahtotila on edistää tuulivoimarakentamista. Yritysjäsenet edustavat lukuisia eri toimialoja.