Mainos: Talvitarjouksena Siikajokilaakso Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Poh­joi­sen Polut tarjoaa tuhtia luet­ta­vaa ret­kei­ly­kan­sal­le – pää­toi­mit­ta­ja: "Uutta verk­ko­leh­teä tehdään kai­kil­le ret­kei­lys­tä ja luon­nos­ta kiin­nos­tu­neil­le ih­mi­sil­le"

Kaleva Median uuden verkkojulkaisun koti on pohjoinen Suomi, mutta lukijat voivat olla missä tahansa.

Juho Maijala vastaa Pohjoisen Polkujen tuottamisesta.
Juho Maijala vastaa Pohjoisen Polkujen tuottamisesta.
Kuva: Anttu Herva

Kaleva Median uusi Pohjoisen Polut on uusi verkkojulkaisu. Retkeily- ja luontoaiheisen verkkolehden koti on pohjoinen Suomi, mutta lukijat voivat olla missä tahansa.

– Pohjoisen Polkuja tehdään kaikille retkeilystä ja luonnosta kiinnostuneille ihmisille. Juttuaiheet voivat olla mitä tahansa näihin aiheisiin liittyvää, mutta jutuissa esitellään muun muassa retkikohteita ja muita jänniä paikkoja, luontoaiheita kuten eläimiä ja luonnonilmiöitä ja sekä ihmisiä, jotka liittyvät pohjoiseen luontoon jollain tavalla, Pohjoisen Polkujen päätoimittaja Juho Maijala kertoo.

Suomalaisten kiinnostus retkeilyyn ja luontoon on ollut kasvussa ilman koronapandemiaakin. Se on itsessään tuonut retkeilyn pariin valtavasti uusia ihmisiä, jotka kaipaavat tietoa elämäntapansa tueksi.

– Suomen hienoimmat luonto- ja retkeilykohteet löytyvät täältä pohjoisesta, Maijala sanoo.

Alkuvaiheessa retkeilypuolella on luvassa talveen liittyviä juttuja.

– Puhutaan esimerkiksi lumiluolista, leijahiihdosta, lumivyöryistä sekä lämpimästä pukeutumisesta. Ihmislähtöisen jutut käsittelevät myös esimerkiksi Lappiin muuttamista ja omavaraista elämää Pohjois-Lapin talvessa.

Retkeilybuumi on myös tuonut luontoon paljon kokemattomia ulkoilijoita, joille reitit, varusteet ja retkeilytaidot eivät ole itsestäänselvyyksiä. Pohjoisen Polut auttaa näitä ihmisiä syventämään luontosuhdettaan ja nauttimaan ulkoilmasta.

– Lukijalta ei kuitenkaan vaadita jatkuvaa retkeilyharrastusta: Lehti tarjoaa elämyksiä myös tuvan lämmössä nautittuna.

Juttuja myös naapurimaista

Pohjoinen liittyy juttuihin aina jollain tavalla, eli esitellyt paikat ovat pohjoisen kohteita ja luontoa käsitellään juuri pohjoisesta näkökulmasta.

Myös luontoon liittyvät ihmiset ovat jollain tavalla pohjoisia, eli joko asuvat pohjoisessa vakituisesti tai osa-aikaisesti, tai heidän elämänsä liittyy muuten pohjoiseen.

– Mikä Pohjoinen on? Pohjoisen Polut ei halua määritellä sitä liian tarkasti, mutta se sisältää ainakin Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun sekä Perämeren. Lisäksi Pohjoisen Polut on kiinnostunut Pohjoisesta Norjasta, Ruotsista ja Venäjästä.

Koska julkaisu on valtakunnallinen, sitä ei Maijalan mukaan tehdä pohjoisesta vain pohjoisen asukkaille, vaan kaikille asuinpaikasta riippumatta.

Luontoaiheinen lehti ei voi sivuuttaa luontokatoa, ilmastonmuutosta ja esimerkiksi retkeilyn lieveilmiöitä. Nämä aiheet ovat Maijalan mukaan vain yksi osa juttutarjonnasta, joka on kaiken kaikkiaan laaja.

Pohjoisen luonto on monipuolisesti esillä Pohjoisen Polut -sivustolla. Kuva Martimoaavalta Simosta.
Pohjoisen luonto on monipuolisesti esillä Pohjoisen Polut -sivustolla. Kuva Martimoaavalta Simosta.

Pohjoisen Polkujen avustajat ovat joko Pohjois-Suomessa asuvia tai muuten pohjoisesta kiinnostuneita kirjoittajia ja kuvaajia.

Lisäksi juttuja kirjoittaa päätoimittaja itse sekä Kaleva Median lehtien toimittajat, Kaleva, Lapin Kansa ja Koillissanomat etunenässä.

Uudet reitit intohimona

Päätoimittaja Juho Maijala on lähtöisin Tampereelta. Merkittävän osan työurastaan hän on tehnyt verkkotuottajana Etelä-Saimaassa Lappeenrannassa.

– Minulla on siis vuosien kokemus verkkojournalismin tekijänä ja kehittäjänä.

Maijala on kiinnostunut oikeastaan kaikesta luontoon ja ulkoiluun liittyvästä, mutta erityinen intohimo on uusien reittien ja jännien luontopaikkojen etsiminen.

– Luontopaikoiksi lasken myös sellaiset, joissa historia ja luonto kohtaavat: Mikään ei ole niin kiinnostavaa kuin rämpiä pusikon läpi keskellä metsää sijaitsevalle hylätylle tehtaalle, jonka luonto on pitkälti vallannut takaisin.

Kuva Pitkäkosken paperitehtaalta Kymenlaaksosta. Tehdas tuhoutui tulipalossa vuonna 1932.
Kuva Pitkäkosken paperitehtaalta Kymenlaaksosta. Tehdas tuhoutui tulipalossa vuonna 1932.
Kuva: Juho Maijala

Retkeily on luonnonsuojeluteko

Maijalan luontoon liittyvät harrastukset sisältävät suunnistuksen, hiihdon, polkujuoksun, maastopyöräilyn, melonnan, pyöräilyn ja kaikenlaisten pienten ja isompien retkien suunnittelun ja toteuttamisen.

– Tykkään kokeilla kaikkea ja kerätä uusia elämyksiä. Henkilökohtaisen elämäni isoimpia ongelmia ovat säilytystilan niukkuus ja viikonpäivien vähyys, koska aika ei riitä kaikille harrastuksille.

Luontoharrastuksen puolella Maijala on erityisen kiinnostunut linnuista, mutta pitää kaikkien lajiryhmien puolia.

– Minusta saimaannieriän suojelu on aivan yhtä tärkeää, ellei tärkeämpää kuin saimaannorpan, vaikka vain toinen niistä tunnetaan söpöydestään.

Retkeily ja luonnossa vietetty aika rakentavat ihmisten luontosuhdetta niin tehokkaasti, että retkeily on enemmän kuin vain erinomainen tapa viettää vapaa-aikaa.

– Lähden siitä, että retkeily on matalan kynnyksen luonnonsuojeluteko. Siksi minä ja Pohjoisen Polut pyrkii kannustamaan ihmisiä ulos ja kokemaan luontoa sekä uusia paikkoja mahdollisimman paljon ja monella eri tavalla.

Maanantaina lanseerattu Pohjoisen Polut -verkkolehti löytyy osoitteesta pohjoisenpolut.fi.