Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tilaa tästä Siikajokilaakso Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle

Po­lii­si: Vi­ran­omai­set eivät koskaan pyydä pank­ki­tun­nuk­sia – niiden pyy­tä­jis­tä pitää il­moit­taa po­lii­sil­le

Oulun poliisilaitos muistuttaa, etteivät pankit, poliisi tai muutkaan viranomaiset koskaan pyydä kenenkään verkkopankkitunnuksia. Näin ei toimita edes silloin, kun pyritään estämään rikoksia.

Poliisi korostaa, että pankkitunnuksia ei siis pidä missään tilanteessa luovuttaa kenellekään. Niiden pyytäjät ovat todennäköisesti huijareita, jotka yrittävät päästä käsiksi uhrin rahavaroihin.

Näille huijareille on hyvin tyypillistä esittäytyä poliisiksi tai muuksi viranomaiseksi. Niin kutsutut valepoliisit yleensä väittävät, että pankkitunnusten avulla poliisi yrittää estää pankkitilin tyhjentämisen.

– Jos poliisiksi esittäytyvä tai kuka tahansa sinulle tuntematon henkilö pyytää saada verkkopankkitunnuksesi, kysy hänen nimeään. Katkaise puhelu mahdollisimman pian riippumatta siitä, suostuuko soittaja kertomaan nimensä. Heti puhelun jälkeen ilmoita huijarista hätäkeskukseen soittamalla puhelinnumeroon 112, Oulun poliisilaitos ohjaa tiedotteessaan.

Jos epäilee pankkikortin tai pankkitunnusten joutumista vääriin käsiin, siitä kannattaa ilmoita asiasta välittömästi pankkiin ja tehdä rikosrikosilmoitus.

Poliisi pyytää erityisesti ikäihmisten läheisiä muistuttamaan vanhempia ihmisiä siitä, ettei pankkitunnuksia saa luovuttaa kenellekään.