Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ruu­kis­sa on pal­jas­tu­nut sal­mo­nel­la­epäi­ly Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen li­ha­nau­doil­la – vah­vis­tus tulee lä­hi­päi­vi­nä

Luonnonvarakeskuksen tutkimusyksikössä Ruukissa on havaittu salmonellaepäily. Arkistokuva.
Luonnonvarakeskuksen tutkimusyksikössä Ruukissa on havaittu salmonellaepäily. Arkistokuva.
Kuva: Kirsi Junttila

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Ruukin koetoimintapaikassa on paljastunut salmonellaepäily lihanaudoilla. Bakteeria löytyi tilan rutiininomaisesti otetuista omavalvontanäytteistä 11. heinäkuuta.

Luken mukaan näyte on lähetetty Ruokavirastoon, jossa se varmistetaan ja tyypitetään. Näytteen tulokset tulevat lähipäivinä.

Luonnonvarakeskuksen erityisasiantuntija, eläinlääkäri Paula Lidauer kertoo, että tilalla on 131 maito-liharotuista risteytyshiehoa. Salmonellaa on löytynyt hiehoista otetuista neljästä yhteisnäytteestä. Lidauerin mukaan näytteet on otettu kaikista karsinoista, joissa on eläimiä.

Tilalla on ryhdytty viranomaisten ohjeistamiin toimenpiteisiin, joiden avulla on tarkoitus hävittää tartunta. Lisäksi tilalle on annettu aluehallintoviraston rajoittavat määräykset, joiden on tarkoitus estää tartunnan leviäminen tilan ulkopuolelle.

Lidauerin mukaan rajoittavat määräykset kieltävät muun muassa eläinliikenteen tilalle ja sieltä pois. Muita toimenpiteitä ovat muun muassa kaiken ylimääräisen liikenteen rajaaminen pois alueelta, erityishuomion kiinnittäminen lannan käsittelyyn ja huomion kiinnittäminen yleiseen hygieniaan ja puhtauteen.

– Lisäksi tilalle tehdään tautisaneeraus asiantuntijoiden avustuksella, Lidauer kertoo.

Suomessa kaikki salmonellatartunnan saaneet tilat saneerataan, jotta ne voivat jatkaa toimintaansa normaalisti.

Luke on perunut Ruukin koetoimintapaikalle alkusyksystä suunnitellut tapahtumat tartunnan vuoksi. Lisäksi kaikkia ei-välttämättömiä vierailuja tulee välttää toistaiseksi.

Lidauerin mukaan salmonella on Suomessa harvinaisempaa kuin monessa muussa Euroopan maassa. Sitä esiintyy kuitenkin maassamme useita tapauksia vuosittain.

Salmonellatartunnan aiheuttajan alkuperästä ei ole tietoa. Bakteeri voi tulla tilalle esimerkiksi lintujen, jyrsijöiden tai niiden saastuttamien rehujen mukana.

Salmonella voi tarttua eläimestä ihmiseen tai ihmisestä eläimeen. Tartunta tapahtuu ulosteiden välityksellä ja sen voi saada suun kautta syömällä tai juomalla bakteerin saastuttamaan rehua, vettä tai ruokaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa todettiin ihmisillä viime vuonna yhteensä 666 salmonellatartuntaa.

Juttua muokattu kello 13.35: Päivitetty asiantuntijan kommenteilla.