Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tilaa tästä Siikajokilaakso Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Susi tappaa koiran koska lauma on jo täynnä

Metsästyskoiran joutuminen suden tappamaksi on onnetonta. Hyvän hirvikoiran saaminen omakseen on onnenkauppaa, sen kasvattaminen kouluttaminen vuosia kestävä urakka. Susi ja koira ovat sukulaisia. Kun ne kohtaavat metsässä, susi ei ymmärrä että kyseessä on koira, eikä koira sitä, että kohtaa tappavan pedon, eikä toista koiraa.

Sillä ei ole keinoja selvitä, se ei osaa varoa. Kun kyseessä on susilauma, johtava naaras luulee, että susi on pyrkimässä heidän laumaansa. Mutta lauma on jo täynnä. Koira ei osaa näyttää oikeita merkkejä, alfanaaras ja lauma tappavat koiran.

Metsästyskoiran sulkeminen häkkiinsä metsästysaikanakin susivaaran takia on onnetonta. Koiraansa suojelevien metsästäjien syyttäminen rikolliseksi asian yhteydessä on säälittävää.

Susia on voitava metsästää vähemmäksi. Ne on saatava pelkäämään ihmistä ja väistämään myös metsästäjiä. Niille riittää salomaita kauempana ihmisistä. Susia on ollut metsissämme aina. Susien siirtoistutus asutuille seuduille on lopetettava. Nykyisen suojelu-uskonnon, haaskakuvausten aikaan niistä on tullut nurkissa kiertäviä rakkeja. Mutta se on edelleen vaarallinen lihansyöjäelukka, joka tappaa jatkuvasti ravintoa saadakseen susiasian hallintaan on annettava metsästäjille paikallista valtaa. Suojeluhulluuden aiheuttama pasteeraus sekoittaa tyystin ikiaikaisen hyvin toimineen ihmisen ja villien petojen suhteen. Seuraukset ovat monella tapaa ikävästi näkyvillä.

Matti NikkiläLiminka