Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Tältä Oulun ja Lapin vaa­li­pii­rien yh­dis­tä­mi­nen näyt­täi­si – vain yksi jä­ri­syt­tä­vä muutos

Keskusteluun noussut ajatus Oulun ja Lapin vaalipiirien yhdistämisestä ei mullistaisi puolueiden välisiä voimasuhteita, mutta parantaisi kansanvallan toteutumista. Piilevä äänikynnys on nousemassa kipurajalle Lapissa. Pohjois-Suomen vaalipiiristä on puhuttu vuosia eikä toteutuminen ole näköpiirissä.

Lappilaisen antamalla äänellä on eduskuntavaaleissa vähemmän tehoa kuin suuren vaalipiirin äänellä.

Suhteellinen teho vähenee edelleen seuraavissa vaaleissa huhtikuussa, kun Lapin vaalipiirin kansanedustajamäärä pienenee seitsemästä kuuteen.

Samalla piilevä äänikynnys nousee Lapissa maan korkeimmaksi, 14,3 prosenttiin äänistä. Piilevä äänikynnys tarkoittaa sitä, että puolue saa Lapista varmasti yhden kansanedustajan, mikäli yltää 14,3 prosenttiin äänistä.

Ero on yli viisinkertainen Uudenmaan väkirikkaaseen vaalipiiriin verrattuna. Uudellamaalla yhden edustajan saa eduskuntaan 2,8 prosentin äänimäärällä, paljon helpommin siis.

– Korkeaan piilevään äänikynnykseen liittyvä ongelma kasvaa Lapin vaalipiirissä entisestään, sanoo Tampereen yliopiston valtio-opin emeritusprofessori, dosentti Heikki Paloheimo.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.