
Käsillä on kotikeittiöiden vuoden kiireisin aika, ja se näkyy piikkinä myös palovahinkotilastoissa. Vakuutusyhtiö Ifin tiedotteen mukaan yleisimmin keittiöpalo saa alkunsa, kun ruoka unohtuu kiireessä liedelle tai lieden lähettyville jää jotakin helposti syttyvää.
Turvallisuudesta huolehtimalla kokkaat jouluna ilman huolia. Vakuutusyhtiö Ifin vuosien 2015–2021 vahinkotilastojen mukaan jouluviikolla ja uutena vuotena sattuu kaksinkertaisesti palovahinkoja tavallisiin talvipäiviin verrattuna. Suurin osa johtuu ruoanlaitosta tai kynttilöistä.
Jouluaatonaatto ja jouluaatto ovat riskialtteimmat päivät keittiössä. Noina päivinä sattuu kaksinkertaisesti keittiöstä alkaneita palovahinkoja muihin joulukuun päiviin verrattuna. Yleisin syy paloille löytyy hellasta – joko ruoka unohtuu liedelle tai sen päälle tippuu jotain syttyvää.
– Talouspaperit ja patalaput olisi hyvä sijoittaa kauas liedestä. Myös pienet lapset ja eläimet kannattaa pitää pois keittiöstä kokatessa, kommentoi Ifin omaisuusvakuutusten vakuutuspäällikkö Ismo Ruokoselkä.
Keittiön turvallisuudesta voi huolehtia myös pitämällä uunin ja liesituulettimen puhtaana. Joulun suursiivous on hyvä hetki puhdistaa liesituuletin vanhasta rasvasta, joka kerääntyessään lisää paloriskiä.
Kun asetutte joulupöytään, kannattaa muistaa kiinnittää huomiota myös kattauksen turvallisuuteen. Joulupöydän kynttilät ovat kauniita ja ne on syytä sijoittaa aina palamattomalle ja tasaiselle alustalle, etteivät ne pääse rosollia kurottaessa kaatumaan.
Vinkkejä turvalliseen joulukokkailuun
Testaa kodin palovaroittimet ennen pyhiä ja vaihda tarvittaessa patterit.
Pidä sammutin ja sammutuspeite keittiössä helposti saatavilla. Liesivahti on myös hyvä joululahja: vahti sammuttaa lieden, ennen kuin palo pääsee alkamaan.
Jos palo syttyy, sammuta ensimmäisenä liesi ja tukahduta palo kattilan kannella tai sammutuspeitteellä. Älä koskaan käytä vettä.