Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pääkirjoitus

Hukka yritti periä

Syksy tulee, illat pimenevät ja mikäli trendi on entinen, susien aihuttamat vahingot lisääntyvät.

Suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamisen ja susivahinkojen estämisen mahdollistavaa lakimuutosta ajava kansalaisadressi keräsi viikossa eduskunnan käsittelyyn vaadittavat 50 000 nimeä. Adressi avattiin elokuun 31. päivä ja syyskuun 9. mennessä allekirjoittaneiden määrä oli 54 280.

Kan­nan­hoi­dol­li­sen met­säs­tyk­sen ta­voit­tee­na ei ole kaik­kien su­sien hä­vit­tä­mi­nen, vaan su­si­kan­nan las­ke­mi­nen yh­teis­kun­nal­li­ses­ti sie­det­tä­väl­le ta­sol­le. Met­säs­tyk­sen ta­voit­tee­na on en­nen kaik­kea vä­hen­tää su­sien met­säs­tys­koi­ril­le ja ko­tie­läi­mil­le ai­heut­ta­mia va­hin­ko­ja sekä pi­tää su­det ih­mi­sar­koi­na ja pois­sa ih­mi­sa­su­tuk­sen lä­hel­tä.

Polarisoiva aihe, eli maan susitilanne herättää siis yhä tunteita ja asiasta lisää myös käsissäsi olevan Siikajokilaakson sisäsivuilla. Tällä kertaa sudet aiheuttivat murheita Piippolassa, jossa 8-vuotias metsästyskoira jäi viikonloppuna susilauman keskelle ja jälki oli sen mukaista.

Koira kaikeksi onneksi pelastui – kiitos nykyiaikaisen tekniikan ja koiran omista-jan ja erityisesti hänen kaverinsa nopean toiminnan.

Susihavainnot ovat lisääntyneet Siikajokivarressa viimeisten vuosien aikana merkittävästi ja keskustelu lisääntyy aina kun susi piipahtaa pihapiirissä tai verottaa koti- tai tuotantoeläimiä.

Saadaanko kansalaisaloitteella minkäänlaista vaikutusta päätöksentekoon,on vielä arvoitus. Moni metsästystä puoltava on epäileväinen ainakin niin kauan kun maan asioista päätetään nykyisellä hallituskokoonpanolla.

Siitäkin huolimatta, että ainakin MTK ilmoitti kenttäjohtajansa suulla, että kannanhoidollisen metsästyksen käynnistämisellä on jo kiire.