Ko­ro­na­ro­ko­tuk­set ovat laa­jen­neet Py­hän­näl­lä – ajan­va­rauk­seen soit­taes­sa ohjeet kuun­nel­ta­va tarkoin ja odo­tet­ta­va ta­kai­sin­soit­toa

Koronarokotukset laajenevat edelleen, tiedottaa Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi.

Siikajokilaakso
AstraZenecan rokotteella rokottamista on jatkettu Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla, sillä tämän ikäisillä ei ole todettu verisuonitukoksia. Arkistokuva Vihannin terveysaseman koronarokotuksista.
AstraZenecan rokotteella rokottamista on jatkettu Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla, sillä tämän ikäisillä ei ole todettu verisuonitukoksia. Arkistokuva Vihannin terveysaseman koronarokotuksista.
Kuva: Vesa Joensuu/Arkisto

Koronarokotukset laajenevat Sosiaali- ja terveyspiiri Helmessä edelleen. Kaikki 65 vuotta tänä vuonna täyttävät ja sitä vanhemmat voivat varata rokotusaikoja. Myös kaikki riskiryhmään 1 kuuluvat 16–64-vuotiaat voivat varata koronarokotusaikoja.

Rokotusaikoja voi varata maanantaista keskiviikkoon kello 9–15 välillä.

Kaikki varaavat ajan numerosta 044 7591 025. Soittaessa pitää kuunnella ohjeet ja tehdä numerovalinta ikänsä mukaan. Valinnan jälkeen rokotusaikaa varaavalle soitetaan takaisin.

Riskiryhmään 1 kuuluvat 16–69-vuotiaat, joilla on koronavirustartunnan vaikealle muodolle erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Tällaisia sairauksia tai tiloja ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes tai Downin oireyhtymä.

Riskiryhmään 2 kuuluvat 55–64-vuotiaat, joilla on jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus eli esimerkiksi sydämen vajaatoiminta (ei pelkkä verenpainetauti), aivohalvaus tai muu hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, vaikea uniapnea, psykoosisairaus tai sairaalloinen lihavuus eli painoindeksi on yli 40.

65-vuotias ja sitä vanhempi saa Astra Zenecan rokotteen ja 16–64-vuotiaat saavat PfizerBiontechin tai Modernan rokotteen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) linjauksen mukaisesti.

Siihen, milloin rokotusta tarjotaan millekin ryhmälle, vaikuttavat rokotteiden saatavuuden lisäksi myös rokotteen suojateho ja turvallisuus eri kohderyhmille sekä myyntiluvan ehdot muun muassa siitä, minkä ikäisille rokotetta voi antaa.

AstraZenecan rokotteella rokottamista on jatkettu Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla, sillä tämän ikäisillä ei ole todettu verisuonitukoksia.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen eli sinustromboosin tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian eli verihiutaleniukkuuden (HIT).

Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle.