Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Mainos: Vielä ehdit hyö­dyn­tää ke­sä­tar­jouk­sem­me, tilaa Sii­ka­jo­ki­laak­so tästä!

Ko­ro­na­ti­lan­ne hei­ken­ty­nyt, Py­hän­näl­lä 12 ko­ro­na­tar­tun­taa kah­des­sa vii­kos­sa – pie­nem­pien lasten ro­ko­tuk­set al­ka­mas­sa

Pyhäntä
Koronatartuntontojen vauhti kiintyy, ja tartunnanjäljitys on ruuhkautunut sosiaali- ja terveyspiiri Helmen alueella.
Koronatartuntontojen vauhti kiintyy, ja tartunnanjäljitys on ruuhkautunut sosiaali- ja terveyspiiri Helmen alueella.
Kuva: Jussi Leinonen/Arkisto

Alueen koronatilanne on heikentynyt, tiedottaa sosiaali- ja terveyspiiri Helmi. Pyhännälle on tullut viimeisen kahden viikon aikana 12 koronatartuntaa. Samaan sotepiiriin kuuluvan Haapaveden alueelle tartuntoja on tullut samassa ajassa kaikkiaan 34. Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut ja altistuneiden jäljitystyö on meneillään.

Koronatartunnat leviävät pääasiassa rokottamattomassa väestössä, mutta myös rokotetut voivat saada tartunnan. Koronarokotus suojaa kuitenkin hyvin vakavalta taudilta. Sosiaali- ja terveyspiiri Helmestä kannustetaan kaikkia yli 12-vuotiaita ottamaan koronarokotteen täytenä rokotussarjana.

Helmen alueella ovat ensi viikolla alkamassa kaikkien 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset ajanvarauksella Haapaveden ja Pyhännän neuvoloissa. Tälle ikäryhmälle annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Kun lasta tuodaan rokotettavaksi, tulee varmistaa, että myös toinen huoltaja hyväksyy rokotuksen.

Rokotuksia annetaan myös kaikille tätä vanhemmille ihmisille. Ensimmäisiä rokoteannoksia ja tehosterokoteannoksia annetaan ilman ajanvarausta walk in-rokotuspäivinä sekä ajanvarauksella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee neljättä rokoteannosta 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Tehosteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut kolmesta neljään kuukautta.

Kolmatta rokoteannosta THL suosittelee 60-vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sekä muille aiemmin määriteltyihin riskiryhmiin kuuluville, kun toisesta rokotuksesta on kulunut kolmesta neljään kuukautta sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta. Lisäksi 18–59-vuotiaille riskiryhmiin kuulumattomille voidaan tarjota kolmatta annosta, kun toisesta rokotuksesta on kulunut neljästä kuuteen kuukautta.

Rokotuspaikalla voi olla ruuhkaa, joten omaa vuoroa voi joutua odottamaan. Vallitsevien kokoontumisrajoitusten vuoksi rokotuspaikkojen väkimäärää jouduttaneen ajoittain myös rajoittamaan.

Pyhännän neuvolassa seuraavat walk-in-rokotuspäivät ovat 13. tammikuuta klo 14-18, 20. tammikuuta klo 13-16 ja 27. tammikuuta klo 13-16.