Tunnustusta aktiivisille kyläläisille: Re­von­lah­ti on maa­kun­nan vuoden kylä

Mainos: Syksyn supertarjouksena Siikajokilaakso Digi 6 kk vain 29 €, tilaa tästä!

Kolumni

Lysti liik­kua, kuria, sport­tia

-
Kuva: Vesa Joensuu

Otsikon alku tulee VaKan eli Siikajoen kunnan varhaiskasvatuksen Lysti Liikkua -ohjausryhmän kokouksesta maanantailta. Hieno projekti, jossa olen työni puolesta saanut olla mukana.

Lapset liikkuu, nauraa, iloitsee – kaikille tulee hyvä mieli. Oma lysti liikkumiseen eli kilpaurheiluun oli helppoa ensimmäiset 35 vuotta. Treeniohjelma salilla, joukkueen harjoitukset, valmentaminen lisättynä kovalla kilpailuvietillä ja voittamisen himolla ovat nyt vaihtuneet sohvalla TV-ohjelmiin sekä makean himoon.

Siirtyminen kilpaurheilijasta kuntoilijaksi on ollut suorituksena elämäni heikoimpia. Vaikka sen tietää kuinka se pitäisi tehdä niin niin..

”Sika syitä löytää” on vanha kansanviisaus, mutta kyllä itsellä se viisaus löytyy aamuisin talomme pienimmästä huoneesta, kun surisevaa kampetta eli sähköhammasharjaa vessan peilin edessä suuhuni laitan.

Työhommista ensimmäiseksi nostan marraskuisen kuntosalikampanjan: kuntosaleilta löydät osallistumisvihkot, joihin nimesi laittamalla osallistut liikunnallisten palkintojen arvontaan.

Aktiivisin Kyläkisa on myös vireillä, ja sen voittaja palkitaan Pitäjäpäivillä 2021.

Toisena haluan tuoda esiin sen yhteiskunnallisen havainnon, kuinka korona-aika on nostanut meidän ulkoliikuntapaikkojen arvostusta ja käyttöastetta. Kuntoradat, frisbeegolf ja golf, kuntoportaat ja mitä kaikkea muuta.

Olin äskettäin valtakunnallisessa liikuntapaikkaseminaarissa, jossa todettiin oivasti, että luonto on Suomen suurin liikuntapaikka.

Kolmanneksi nostan esiin työkaverini eli kunnanjohtaja-Pertin oman facebook-haaste, johon myös minulla kuten monella muullakin nousi käsi.

Herkutellaan jokainen vähän entistä vähemmän, jopa lakkoillen, ja ollaan kevyempiä ottamaan vastaan uusivuosi 2021. Se on toivottavasti parempi vuosi kuin meneillä oleva.

Toinen vanha kansanviisaus: ”Tärkeintä ei ole, mitä syöt joulun ja uudenvuoden välissä, vaan se mitä syöt uudenvuoden ja joulun välissä”.

Kansalliset urheilusarjat pyörivät liki normaalisti.

Veikkausliigassa päädyttiin lyhentämään kautta.Sinällään minun mielestäni sarjaan huonosti istuvat jatkosarjat jäivät pois, ja mestari selvisi – kuten ennenkin – runkosarjan perusteella.

Divarissa AC Oulu on todella lähellä liiganousua. ACO:n taustoilla on muuten vahvasti Saarikosken oma poika, lapsuudenkaverini Tomi Kaismo.

Kiekossa on ”koronasulkeisia” ollut niin Kärpillä kuin esimerkiksi Jokereilla. Viikonloppuna voimme seurata maajoukkuelätkää – johon muuten Venäjä osallistuu junio­rijoukkueella.