Tilaajille

Pih­la­jis­tos­sa ei uusia ko­ro­na­tar­tun­to­ja – ka­ran­tee­ni kestää 16. päivään saakka

Mehiläinen Terveyspalvelut Oy:n Pihlajiston palvelukeskuksessa ei ollut perjantai-iltapäivään mennessä saatujen koronatestitulosten perusteella kuin yksi koronatartunnan saanut.

Siikalatva/Kestilä
Palvelukeskus Pihlajistossa ei ole tullut ilmi uusia koronatartuntoja. Keväästä lähtien hoitajat ovat käyttäneet maskeja, nyt hoitotyötä tehdään vielä paremmin varustautuneena suojapuvuissa, eristysolosuhteissa.
Palvelukeskus Pihlajistossa ei ole tullut ilmi uusia koronatartuntoja. Keväästä lähtien hoitajat ovat käyttäneet maskeja, nyt hoitotyötä tehdään vielä paremmin varustautuneena suojapuvuissa, eristysolosuhteissa.
Kuva: Sari Kihnula/arkisto

25-paikkaisessa Pihlajiston palvelukeskuksessa otettiin keskiviikkona käyttöön aiempaa tiukemmat koronantorjuntatoimet, kun tuli ilmi, että asumispalveluyksikössä asuvalla henkilöllä on koronatartunta.

Siikalatvan kunnan johtava lääkäri Jari Tuunanen kertoo yksikössä hoitohenkilökunnan käyttävän eristysmaskeja ja suojapukuja. Vierailuja ei yksikössä sallita, eikä uusia potilaita oteta. Myös intervallihoitojaksot on peruttu.

Kaikki asiakkaat ja koko henkilökunta testattiin keskiviikkona. Perjantai-iltapäivään mennessä saadut tulokset olivat kaikki negatiivisia.

– Meillä ei ole käsitystä, mistä positiivisen näytteen antanut on tartunnan saanut, kertoo Jari Tuunanen.

Pihlajistossa koronatartunnan leviämiseksi tehtävät toimet eivät vaikuta Siikalatvan kunnan alueella Piippolassa, Pulkkilassa ja Rantsilassa olevien asumispalveluyksikköjen toimintaan tai koronavirukselta suojautumistoimiin. Kaikissa  yksiköissä on toimittu tähänkin asti valtakunnallisten, koronapandemian leviämisen ehkäisemiseksi annettujen hoitosuositusten mukaan, joten toimintatapoja ei ole tarvinnut muuttaa.

Henkilö, josta koronanäyte on otettu, on ollut karanteenissa jo näytteen ottopäivästä lähtien.

Omaisissa tieto sekä heidän läheistensä että hoitajien mahdollisesta koronavirukselle altistumisesta on herättänyt kysymyksen, miksi hoitajat ovat testituloksia odotettaessa töissä. Koronatesteissä käyville annettaan ohje, että testissä käynnin jälkeen tulee omaehtoisesti asettaa itsensä kotikaranteeniin kunnes testitulos valmistuu.

– Terveydenhuollosta loppuu työvoima, jos kaikki altistuneet hoitajat jäisivät kotiin. Työskentelyssä huomioidaan turvallisuus. Hoitajat eivät ole keskenään lähikontaktissa taukotiloissa. Työskennellään kolmessa eri solussa ja ryhmässä, hoitajia ei vaihdeta solujen välillä, Tuunanen kuvailee toimia.

Tuunanen arvelee on, että hoitajat eivät ole altistuneita, koska he ovat käyttäneet jo pitkään työssään maskeja

– On erittäin epätodennäköistä, että kirurgistamaskia käyttävä saisi tartunnan. Ne suojaavat paremmin kuin kansanmaskit.

Kaikkia Pihlajiston osastoja koskeva karanteeni kestää kymmenen päivää.

– Jos ei positiivisia tuloksia tule, puretaan 16. päivä karanteeni, toteaa Jari Tuunanen.