Tilaajille

Sii­ka­joel­la paksu lompsa – yli­jää­mää näyt­tä­vät sekä bud­jet­ti että ti­lin­pää­tös

Siikajoki

Ylijäämäinen ensi vuoden talousarvio lähti kunnanhallituksesta hellin ja hyväksyvin taputuksin eteenpäin. Kunnanvaltuustossa budjetti on syynissä 12. joulukuuta.

Talousarvio on plussan puolella 170 000 euron verran. Kukkaroa pullistaa tällä kertaa valtio, joka vielä ensi vuonna jakaa koronaepidemian vuoksi ylimääräistä valtioapua kunnille. Siikajoelle sitä rapsahtaa 400 000 euroa. Lisäksi valtio palauttaa yhteisöveroja tavallista enemmän, noin 300 000 euroa. Normaalia suurempi palautus on sekin koronatukea.

– Tulot liittyy kuntien tukee pandemian johdosta, ei ole mitään takuuta, että ne jatkuvat, varoittaa kunnanhallituksen puheenjohtaja Kauko Lehto.

Kunta saa lähteä Lehdon mukaan hyvillä mielin ensi vuoteen. Oma toiminta on kuosissaan eikä rakenteellisia muutoksia ole tulossa. Mäkelänrinteen ja Paavolan monitoimitalo ovat budjetissa mukana, mutta niiden rakentamisesta päätetään vielä erikseen.

Kuntapäättäjien mieltä parantaa vielä rutkasti se, että tämän vuoden tilinpäätöksestä ennusteiden mukaan tulossa erittäin vankasti positiivinen. Syyskuun lopussa laskelmat näyttävät 1,5 miljoonaa euroa ylijäämää.

Tulos kertyy monista kertaluonteisista eristä, joiden varaan Lehto ei rohkaise tuudittautumaan. Valtiolta tuli ylimääräistä avustusta koronatukena noin 800 000 euroa, yhteisöveroja palautettiin noin 200 000 euroa enemmän ja tuloverojakin kertyi odotusten mukaan.

– Koronasta huolimatta verotulot ei tippuneet. Lisäksi sote-kulut ovat pysyneet budjetissa ja oma toiminta pysyi kuosissa, ei tullut ylityksiä vaan mieluummin alituksia, myhäilee Lehto.

Kun tämän vuoden ylijäämät lasketaan mukaan, on kunnan taseeseen kertynyt puskuria jo noin kahdeksan miljoonaa euroa. Se on Lehdon mukaan huomattava summa pienelle maalaiskunnalle.