Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Sii­ka­lat­val­le ja Py­hän­näl­le suo­si­tus suojata sii­pi­kar­ja luon­non­lin­tu­kon­tak­teil­ta – lä­him­mät lin­tu­inf­luens­sa­ta­pauk­set var­men­net­tu Sie­vis­tä

Pyhäntä ja Siikalatva

Ympäristöpalvelut Helmi antoi torstaina tiedotteen, jonka mukaan Oulaisten Likalanjärveltä 24. heinäkuuta otetuista lintunäytteistä ei löytynyt lintuinfluenssaa. Epäily oli jo lähellä Siikajokivartta.

– Ympäristöpalvelut Helmen alueella ei ole yhtään todettua lintuinfluenssatapausta. Lähimmät tapaukset ovat Sievissä, toteaa valvontaeläinlääkäri Sirkka Hankonen.

Suomessa leviää tällä hetkellä luonnonlinnuissa lintuinfluenssa-aalto. Pohjanmaalla virus on levinnyt myös useille turkistarhoille.

Todettujen tartuntojen pohjalta Ruokavirasto on asettanut eläintautilain nojalla tartuntavyöhykkeitä, joilla pyritään estämään taudin leviämistä. Ympäristöpalvelut Helmen toiminta-alue eli Haapaveden, Oulaisten, Siikalatvan ja Pyhännän kunnat eivät tällä hetkellä kuulu tartuntavyöhykkeeseen, mutta lintuinfluenssan nopean leviämisen vuoksi on suositeltavaa suojata kaikki siipikarja luonnonlintukontakteilta ja niiden ulosteilta myös varsinaisen tartuntavyöhykkeen ulkopuolella.

Ympäristöpalvelut Helmi suosittaa, että lintuinfluenssan nopean leviämisen vuoksi on syytä suojata kaikki siipikarja luonnonlintukontakteilta ja niiden ulosteilta myös varsinaisen tartuntavyöhykkeen ulkopuolella. Arkistokuva
Ympäristöpalvelut Helmi suosittaa, että lintuinfluenssan nopean leviämisen vuoksi on syytä suojata kaikki siipikarja luonnonlintukontakteilta ja niiden ulosteilta myös varsinaisen tartuntavyöhykkeen ulkopuolella. Arkistokuva
Kuva: Jouni Porsanger

Ympäristöjohtaja Harri Heikkilän mukaan viranomaiselle ei ole tietoa minkä verran esimerkiksi Pyhännällä tai Siikalatvalla on kotikanaloita, joiden asukkaat tepastelevat vapaana pihapiireissä.

– Varmaan jonkun verran on kotona lintuja. Niiden aiheuttamaa riskiä ei oikein pysty arvioimaan. Siinä vaiheessa, jos alkaa joukkokuolemia tulla, tutkitaan asiaa. Virus ei välttämättä näy eläimissä. Tässä vaiheessa joukkokuolemat ovat olleet lokkeja koskevia, mutta kaikki on mahdollista.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista, kun lintuja löytyy yli kymmenen tai löytyy yksittäisiä kuolleita petolintuja, tulee löydöstä ilmoittaa Ympäristöpalvelut Helmen valvonta- tai kunnaneläinlääkärille. Tiedotteen mukaan yksittäisistä kuolleista lokeista ei tarvitse ilmoittaa eläinlääkärille.

– Tärkeinä on, että ihmiset ilmoittavat, jos havaitsevat poikkeuksellisen suuria lintukuolemia. Voidaan tutkia asiaa, selvittää, kannattaako asiaa tutkia, painottaa Heikkilä.

Lokkienkin poismuutto on käynnistymässä ja käynnistynyt.

– Mielenkiintoista on nähdä, miten muutto vaikuttaa lintuinfluenssan leviämiseen. Todennäköisesti vaikuttaa, kun suurin osa lokeista muuttaa.

Lintuinfluenssa uutisten myötä moni on puunannut terassikalusteita ja piharakenteilta linnunkakkaa puhdistusaineita säästämättä.

– Aina kannattaa siivota huolella, varsinkin tuoreet ulosteet, vaikka lintuinfluenssaa ei ulosteessa olisi, se on ulostetta, ja voi olla haitallista.

Hysteriaan ei kuitenkaan ole aihetta, Suomessa on poikkeuksellisen hyvä yleishygienia, muistuttaa Harri Heikkilä.

Ruokaviraston verkkosivuilta löydät tästä linkistä vastauksia alueisiin lintuinfluenssaan liittyviin kysymyksiin.