Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Vaa­li­pos­tia: Tuu­li­voi­ma­loi­den ai­ka­pom­mi tuhoaa Poh­jois-Suo­men maa­seu­dun

Pohjois-Pohjanmaalle on rakenteilla ja suunnitteilla 2000−3000 tuulivoimalaa. Ennestään voimaloita on jo yli 500. Lapin liiton tuulivoimaselvityksissä on arvioitu, että Lappiin voitaisiin rakentaa lähes 2000 tuulivoimalaa.

Tuulivoimarakentamisella on paikkansa Suomen energiantuotannossa. Kunnat saavat kiinteistöverotuloja ja maanomistajat maanvuokratuloja. Rakentamisvaihe tarjoaa myös monille työtä ja toimeentuloa.

Tuulivoimayhtiöt mainostavat rakentavansa tuulivoimalat markkinaehtoisesti. Hyvä niin, mutta rakentamisessa on myös vastuutonta markkinameininkiä.  Hankkeita markkinoidaan kuntapäättäjille ja maanomistajille kymmenien vuosien toiminta-ajalla, vaikka sähkön hintaa ei kyetä ennustamaan edes kolmen vuoden päähän.

Kaikki viittaa siihen, että merituulivoimalat ja pienydinreaktorit syövät jo ensi vuosikymmenellä maatuulivoimaloiden markkinat. Tekniikaltaan vanhentuneiden maatuulivoimaloiden huoltoon ja kunnossapitoon ei kannata käyttää varoja. Kuka siivoaa Pohjois-Suomen luonnosta tuhannet romuttuneet tuulimyllyt ja ennallistaa maa-alueet, kun myllyt lakkaavat pyörimästä? Ei kukaan, jos siihen ei ennakolta varauduta riittävillä vakuuksilla.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.