Tilaajille

Yh­dis­tys­ak­tii­veil­la suuri huoli vas­tuu­vä­ki­pu­las­ta –Poh­jois-Suo­men syö­pä­yh­dis­tyk­sen Rant­si­lan osaston toi­min­ta lakkaa, Kes­ti­läs­sä elä­ke­lii­ton yh­dis­tys sin­nit­te­lee vielä

Monessa järjestössä on huoli toiminnan jatkuvuudesta ellei uusia toimijoita löydy.

Siikalatva
Eläkeliiton Kestilän yhdistyksen Elma Kesti, Elvi Puurunen ja Anni Määttä ovat tottuneet pyörittelemään ennen kerhopäivää pöytiä ja tuoleja tarpeen mukaisiin asentoihin. Arkisiin askareisiin kaivataan nuorempia tekijöitä.
Eläkeliiton Kestilän yhdistyksen Elma Kesti, Elvi Puurunen ja Anni Määttä ovat tottuneet pyörittelemään ennen kerhopäivää pöytiä ja tuoleja tarpeen mukaisiin asentoihin. Arkisiin askareisiin kaivataan nuorempia tekijöitä.
Kuva: Sari Kihnula

Eläkeliiton Kestilän yhdistyksen puheenjohtaja Elma Kestillä on suuri huoli: Mistä löytää nuorempaa väkeä vastuunkantajiksi yhdistystoimintaan. Hän kuvailee, kuinka yhdistyksen joka toinen viikko järjestämä kerho on monelle henkireikä, jossa tapaa tuttuja ja kielenkannat saavat laulaa. Koronatilanne on sotkenut toimintaa pahoin, mutta aina kun tilanne on sallinut, on kokoonnuttu.

Huoli toimijoiden ikääntymisestä on todellinen, kun vastuuhenkilöt ovat noin 80-vuotiaita. Nuorempia eläkeläisiä on saatu toimintaan mukavasti mukaan, mutta heillä ei ole tahtoa ottaa hoitaakseen sitoutumista vaativia tehtäviä.

– Nuorempia eläkeläisiä on tullut vain muutama mukaan toimintaan. Pelkäävätkö he vastuun ottamista eri tehtävistä ja sen vuoksi eivät tule? Vanhemmat eivät enää jaksa ja he ovat jo vastuun toiminnasta hoitaneet, kuvailee Kesti.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Elvi Puurunen ja sihteeri Anni Määttä jakavat Elma Kestin huolen. Nuorempia eläkeläisiä kiinnostavat yhdistyksen järjestämät retket ja säännöllisesti kokoontuva tuolijumppa.

Jäseniä yhdistyksellä on noin 150 ja kerhopäivinä koolla on kymmeniä henkiä. Anni Määttä harmittelee, että ystäväpalvelu piti jättää tauolle koronatilanteen vuoksi. Näytelmäharjoituksetkin ovat olleet jäissä

Elvi Puurunen kuvailee, kuinka soma olisi, jos aktiivisten toimijoiden joukko olisi isompi niin, että vastuita voisi jakaa.

– Ollaanko me sellaisia, etteivät nuoremmat  uskalla tulla toimintaan mukaan, huolehtii Elvi Puurunen.

– Kyllä otettaisiin toimintana mukaan, kun olisi mistä ottaa. Monesti olen sanonut, että tervetuloa mukaan meidän toimintaan, vakuuttaa Elma Kesti.

Anni Määttä toivoo, että vuoden alusta saadaan uusia jäseniä kerhoon ja mukaan toimintaan.

Pohjois-Suomen syöpäyhdistyksen Rantsilan osaston viimeiseksi puheenjohtajaksi jää Auli Lumiaho, kun osaston toiminta päättyy helmikuussa.
Pohjois-Suomen syöpäyhdistyksen Rantsilan osaston viimeiseksi puheenjohtajaksi jää Auli Lumiaho, kun osaston toiminta päättyy helmikuussa.
Kuva: Sari Kihnula

Pohjois-Suomen syöpäyhdistyksen Rantsilan osaston puheenjohtajana pian kahdeksan vuotta toimineen Auli Lumiahon äänessä on haikeutta, kun hän kertoo, että helmikuussa 2021 Rantsilan syöpäkerhona 26 vuoden aikana kyläläisille tutuksi tullut toiminta päättyy tilikokoukseen.

– Sääntöjen mukaan kaksi kautta saa olla puheenjohtajana. Muutenkin olen sanonut, että pitää ihmisen osata ymmärtää lähteä ajoissa pois. Kahdeksan vuotta on pitkä aika.

Uutta puheenjohtajaa haettiin tosissaan jo vuosi sitten ja kun tehtävästä kiinnostunutta ei löytynyt, hyväksyttiin, että aika on ajanut kerhon ohi. Viime metreillä ilmi tuli, että uusi vastuunkantaja voisi ehkä löytyäkin, mutta hänen intonsa hiipui, kun osaston saavutti tieto, että jatkossa toimintaa suunnataan kerhotoiminnan sijaan vertaistukiryhmätoimintaan. Rantsilassa vertaistukihenkilöitä on ollut useampi osaston sisältä.

Lumiahon aikana on ollut nähtävissä kerholaisten ikääntymisen myötä tapahtunut jäsen- ja aktiivisten kerholaisten määrän lasku. Osallistujamäärä on vähentynyt, kun nuoremmat eivät enää innostu toimintaa mukaan kuten heitä edeltäneet sukupolvet.

Rantsilan osaston puheenjohtajana toimiminen on antanut Lumiaholle paljon enemmän mitä se on ottanut.

– Hirveän vähän tunsin ihmisiä Rantsilaan muutettuani. Kerhon myötä olen oppinut tuntemaan ihmisiä, ja saanut ihania ystäviä. Meillä on ollut kiva pikku tiimi, se on ollut hyvin toimiva.

Kerhon loppuminen on iso muutos monen kerhossa ja sen järjestämillä retkillä käyneille. Jäseniä on ollut vielä noin 170 ja kerhossakävijöitä 50–60, vaikka kerholaisten määrä on vähentynyt viime vuosina useammalla kymmenellä.

FAKTA

Eläkeliiton Kestilän yhdistys

Jäseniä noin 150. Toimintakaudella kerhopäivä seurakuntakodissa parittomien viikkojen maanantaisin kello 10-12. Lisäksi monipuolista ulkoilu- ja liikuntapäiviä, retkiä, myyjäisiä ja yhteislauluiltoja.

Syöpäyhdistyksen Rantsilan osasto

Jäseniä noin 170. Käynnissä 26. toimintavuosi.

Toiminta päättyy helmikuussa 2021 tilikokoukseen.