Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Huoli pal­ve­lui­den kes­kit­tä­mi­ses­tä

Eläkeliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri ry otti syyskokouksessaan kantaa Pohteen palveluihin.

Taloudellisiin syihin vedoten Hyvinvointialue Pohde on ilmoittanut karsivansa rajusti palveluja. Palvelujen karsinta koskee erittäin ankarasti ikääntyviä ihmisiä, jotka tarvitsevat eniten hyvinvointipalveluja.

Huolta aiheuttaa etenkin palvelujen keskittäminen, jolloin niiden saatavuus heikkenee, eivätkä ne ole yhdenvertaisesti kaikkien käytettävissä. Ikäihmisten perusoikeuksien näkökulmasta ongelmia ovat ympärivuorokautisen palveluasumisen vähentäminen sekä arviointi- ja kuntoutusyksiköiden keskittäminen. Mahdollinen omaishoidon tuen leikkaaminen ja harkinnanvaraisten vapaiden vähentäminen heikentävät näiden ihmisten perusoikeuksia.

Palveluprosessit ovat hitaita ja byrokraattisia, ja lisäksi digitaaliseen palveluun keskittyminen heikentää yli 75-vuotiaiden mahdollisuutta palvelujen käyttöön.

"Raahen esimerkki neuvolapalveluista osoittaa, että monet sairaudet todetaan varhaisessa vaiheessa, mistä on hyötyä sekä hoidettavalle että koko yhteiskunnalle."

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Kaikki sisällöt verkossa ja sovelluksessa Näköislehti keskiviikkoisin ja arkisto Kuvagalleriat ja videot Uutiset sähköpostiisi keskiviikkoisin