Tunnustusta aktiivisille kyläläisille: Re­von­lah­ti on maa­kun­nan vuoden kylä

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Jä­te­ral­lin ha­lu­taan lop­pu­van – yri­tyk­sil­lä on kiin­nos­tus käyttää pai­kal­li­sia pal­ve­lui­ta. Kier­to­ta­lous­asiois­sa painaa toi­mi­jan luo­tet­ta­vuus

Nykyisin jätteitä kuljetetaan pitkin Suomea. Kiertotalousliiketoimintasuunnitelmien toteutuessa jätteistä voitaisiin saada Siikajokivarteen uutta yrittäjyyttä.

Pyhäntä ja Siikalatva

Yrityksissä syntyvät jätevirrat, minne jätteet nykyisin päätyvät ja kuinka niitä voitaisiin hyödyntää paikallisia yrityksiä työllistäen on ollut Siikalatvan kunnan kiertotaloushankkeen projektityöntekijä Sonja Pohjanvirran selvityksen kohteena viime vuoden ajan.

Siikalatvan lisäksi on samalla selvitetty yritystoiminnan jäte- ja sivuvirtakartoituksessa yritysten jäteasioiden nykytilannetta ja yrittäjien toiveita Pyhännän, Haapaveden ja Kärsämäen alueella.

Pohjanvirran työ on ollut lähes salapoliisityötä. Hän lähestyi 96 yrittäjää ja sai vastaukset 73:lta. Yrityskirjo on ollut laaja, kun mukana on ollut eri teollisuusalojen yrityksiä, majoitus- ja ravitsemustoimintaa sekä ruokakauppoja.

Vaikka merkittävä osa yrityksistä lähti mukaan selvitykseen, ei tarkkoja vastauksia saatu kaikilta. Sonja Pohjanvirta arvioi sen johtuneen muun muassa siitä, että yrityksellä ei ole jätemääristä tietoja, tieto keräysastioiden koosta tai niiden tyhjennysrytmistä puuttuu tai yritys ei halua kertoa tietoa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.