Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut kiinni pai­kal­li­suu­ti­sis­sa

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kaik­kien ylei­sö­ti­lai­suuk­sien pi­to­kiel­to jatkuu Poh­jois-Poh­jan­maal­la – myös yleiset ko­kouk­set on kiel­let­ty sekä kat­ta­vas­ti eri­lai­sia tiloja sul­jet­tu

Kaikki yleisötapahtumat sekä sisä- että ulkotiloissa on kielletty riippumatta väkimäärästä.
Kaikki yleisötapahtumat sekä sisä- että ulkotiloissa on kielletty riippumatta väkimäärästä.
Kuva: Linnea Ohtamaa/Arkisto

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueen rajoituspäätöksiä. Kiellot ja rajoitukset jatkuvat 15. tammikuuta saakka. Rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia.

Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kokonaan kielletty henkilömäärästä riippumatta. Kielto on tehty tartuntatautilain 58 pykälän perusteella.

Lisäksi suljettuna pysyvät yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat. Myös kauppakeskusten yleiset oleskelutilat on määrätty suljettaviksi yleisöltä. Suljettuna on myös pitkä lista erilaisiin harrastuksiin, kulttuuriin, liikuntaan ja vapaa-aikaan käytettäviä tiloja.

Tilojen sulkeminen kohdistuu tartuntatautilain 58 g pykälän 4 momentin kohdissa 1, 2, 3, 4 ja 6 tarkoitettuihin tiloihin. Suljettaviksi määrättyjä tiloja ei ole mahdollista ottaa käyttöön koronapassilla liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystoimintaa varten. Rajoituksen alaisia tiloja voidaan käyttää vuonna 2005 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen.

Päätös ei koske sisäleikkipuistoja ja -leikkipaikkoja, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa. Päätös ei koske myöskään vähittäiskaupan liiketiloja ja palvelujen tarjoamiseen käytettäviä tiloja sekä kulkua niihin.

Päätös velvoittaa laajasti toimintaa harjoittavia ja tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita. Rajoitusten teho näkyy muutaman viikon viiveellä. Aluehallintovirasto myös katsoo, että päätöksen on epidemiatilanne huomioon ottaen välttämätöntä tulla voimaan nopeasti.

Fakta

Sulku koskee näitä tiloja

Suljettuna ovat esimerkiksi joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat.

Suljettuna ovat myös yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat.

Suljettuna ovat lisäksi tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat, huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat.

Yleisöltä suljettuna ovat myös kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.