6. jou­lu­kuu­ta Sii­ka­jo­ki­laak­so il­mes­tyi nä­köis­leh­te­nä – linkki uu­sim­paan lehteen löytyy myös täältä

Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kaleva365 Oy:n muu­tos­neu­vot­te­lut pää­tök­seen, enin­tään 49 työn­te­ki­jää ir­ti­sa­no­taan – Kalevan sun­nun­tain pa­pe­ri­sen lehden ja­ke­lus­ta luo­vu­taan

Kaleva Mediaan kuuluvan Kaleva365 Oy:n muutosneuvottelut ovat päättyneet. Niiden seurauksena medialiiketoiminnasta irtisanotaan enintään 49 työntekijää. Valtaosa irtisanomisista koskee jakelussa työskenteleviä henkilöitä.

Myös toimituksiin kohdistuu irtisanomisia.

Irtisanomisten lisäksi yhtiö tekee irtisanomisperusteisia tehtävänkuvan muutoksia. Ne koskevat enintään 9:ää työntekijää. Lisäksi enintään 11 työntekijää lomautetaan.

Kaleva Mediaan kuuluvan Kaleva365 Oy:n muutosneuvottelut ovat päättyneet. Niiden seurauksena medialiiketoiminnasta irtisanotaan enintään 49 työntekijää.
Kaleva Mediaan kuuluvan Kaleva365 Oy:n muutosneuvottelut ovat päättyneet. Niiden seurauksena medialiiketoiminnasta irtisanotaan enintään 49 työntekijää.
Kuva: Kaleva

Toimitusjohtaja Juha Laakkosen mukaan henkilöstövähennysten ja muiden toimenpiteiden perusteena ovat medialiiketoimintaan jo pitkään vaikuttanut kuluttajakäyttäytymisen muutos ja kustannusten voimakas kasvu.

Yhtiö on lisäksi muuttamassa keväällä Kalevan painetun lehden sekä Raahen Seutu -lehden ilmestymispäiviä.

Kalevan sunnuntain paperinen lehti jää pois ja sunnuntaisin julkaistaan digitaalinen näköislehti. Kalevan viikonvaihde uudistuu toukokuusta alkaen lauantain lehden yhteyteen tehtävällä uudella, taustoittavaan journalismiin painottuvalla viikonvaihdelukemistolla.

Kokonaisuudessaan muutokset ovat seurausta rajusti kohonneista painon ja jakelun kustannuksista, toimitusjohtaja Laakkonen kertoo.

Muutos koskee myös Kalevan jakaman Helsingin Sanomien jakelua. Sunnuntain Helsingin Sanomat jaetaan toukokuun alusta alkaen maanantaisin.

"Kustannukset nousseet rajusti"

Paikallislehti Raahen Seudun maanantain lehti jää huhtikuussa ja lehti ilmestyy jatkossa keskiviikkoisin ja perjantaisin. Samalla Raahelaisen ilmestymispäivä vaihtuu perjantaista keskiviikolle.

Muutosten taustalla ovat painetun lehden rajusti nousseet kustannukset ja halu turvata alueellinen ja paikallinen journalismi niistä huolimatta.

Laakkosen mukaan Kaleva Median käyttämän painopaperin hinta kaksinkertaistui viime vuoden aikana seurauksena Venäjän hyökkäyssodasta ja sen aiheuttamista Euroopan-laajuisista painopaperin saatavuushaasteista.

Painetun lehden kokonaishinnasta painopaperin kustannukset muodostavat merkittävän osan.

Polttoaineiden hintojen kohotessa myös jakelun kustannukset ovat nousseet merkittävästi.

– Erityisen suuri vaikutus sillä on Kaleva Median kaltaisessa yhtiössä, jossa jakelualueet ovat laajoja ja harvaan asuttuja. Lisäksi Posti on nostanut hintojaan yli 20 prosenttia, tiedotteessa kerrotaan.

Yhtiön johto perustelee päätöksiä myös lukijoiden mediankulutustapojen muutoksella, jossa digitaalisten kanavien merkitys kasvaa. Kalevan digitilausmäärät ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosina. Myös aktiivisten digikäyttäjien määrä on vakaassa kasvussa.

– Sunnuntain painetun lehden korvaaminen näköislehdellä ja muulla digitaalisella sisällöllä takaa sen, ettei painetun lehden hintaan tarvitse tehdä ylimääräistä hinnankorotusta vuodelle 2023, Kaleva365 Oy:n tiedotteessa todetaan.