Lataa nyt: Sii­ka­jo­ki­laak­so-so­vel­lus pitää sinut pai­kal­lis­uu­ti­sis­sa kiinni lo­mal­la­kin

Tilaajille

26 heh­taa­rin tur­ve­kent­tä val­jas­tet­tiin kas­vi­huo­ne­kaa­su­pääs­tö­jen ja ve­sien­hal­lin­nan tut­ki­muk­seen Ruu­kis­sa – Suurin osa Suomen maa­ta­lou­den kas­vi­huo­ne­kaa­su­pääs­töis­tä on pe­räi­sin tur­ve­mais­ta

Entisen Greuksen tilan mailla sijaitsevalla Ruukin tutkimusasemalla on oltu maatalouden edelläkävijöitä jo pian sata vuotta. Nyt siellä tehdään turvetutkimusta.

Ruukin tutkimusaseman turvekentällä mitataan jatkuvasti kasvihuonekaasupäästöjä erilaisilla menetelmillä.
Ruukin tutkimusaseman turvekentällä mitataan jatkuvasti kasvihuonekaasupäästöjä erilaisilla menetelmillä.
Kuva: Sami Aspelund

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Ruukin tutkimusaseman ympärille levittäytyvät hennonvihreää orasta puskevat turvepellot näyttävät ensivilkaisulla aivan tavallisilta pohjoispohjalaisilta pelloilta. Sitä ne eivät suinkaan ole, vaikka täällä, entisen Greuksen tilan mailla, onkin viljelty maata iät ja ajat ja oltu maatalouden edelläkävijöitä liki sata vuotta.

Perinteinen maalaismaisema on valjastettu poikkitieteellisen tutkimuksen näyttämöksi. Ruukin tutkimusasemalla on kaikkiaan seitsemänkymmenen hehtaarin verran peltoalaa tutkimuksen ja rehuntuotannon tarpeisiin. Tästä ison osan haukkaa 26 hehtaarin laajuinen turvekenttä, jolla tutkitaan parhaillaan turvemaiden vesistökuormitusta ja kasvihuonekaasupäästöjä.