Mainos: Tutustu Siikajokilaakso Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Tuuli- ja au­rin­ko­voi­ma­lois­ta lisää kiin­teis­tö­ve­ro­tu­lo­ja etenkin Poh­jois-Poh­jan­maan kun­nil­le – ­Py­hän­tä kol­man­te­na eniten tuloja saa­nei­den lis­tal­la

Verohallinnon tiedotteessa kerrotaan, että tuuli- ja aurinkovoimaloista maksettu kiinteistövero kasvoi koko maassa tänä vuonna yli 50 prosentilla. Voimaloista kertyvät kiinteistöveroeurot eivät kuitenkaan jakaudu tasaisesti vaan suurimpia hyötyjiä ovat erityisesti Pohjois-, Keski- ja Etelä-Pohjanmaan kunnat.

Pohjois-Pohjanmaan kunnat saavat tältä vuodelta 19,9 miljoonaa euroa eli 14,4 prosenttia enemmän kiinteistöverotuloja kuin viime vuodelta. Keskeinen syy on maakunnan tuuli- ja aurinkovoimaloissa, joista kertyy alueen kunnille tältä vuodelta 6,5 miljoonaa euroa eli 70 prosenttia enemmän kiinteistöveroja kuin viime vuodelta.

– Etenkin Pohjois-Pohjanmaan kasvuluvut ovat reippaita, ja niissä näkyvät viime vuosien suuret investoinnit tuuli- ja aurinkovoimaloihin. Nyt voimalat alkavat tuottaa kotikunnilleen kiinteistöveroeuroja. Toisaalta tilastoistamme näkyy, että tuuli- ja aurinkovoimaloista maksettavat kiinteistöverot eivät jakaudu tasaisesti eri puolille maata, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Jenna Lempiäinen tiedotteessa.

Pohjois-Karjalassa, Etelä-Savossa, Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla tuuli- ja aurinkovoimaloista ei kerry juuri lainkaan kiinteistöveroa.

Kaikkiaan tuuli- ja aurinkovoimaloista määrättiin tältä vuodelta maksettavaksi 35,9 miljoonaa euroa kiinteistöveroa, mikä on 12,9 miljoonaa eli 56,2 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022 ja 20,2 miljoonaa euroa 129,1 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020 tiedotteessa kerrotaan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.